време за прогноза 10 май 2018 2018-05-10 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdUZKIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3931ed528b9c0a413c4846586c4706d7fd0dac9b/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31267.jpg

Burgas Reporter Ltd.

История за случаите, когато повторенията на българската история не са никак препоръчителни

Облачно с кратък дъжд…и днес ще бъде както вчера и както онзи ден. Това облачно с кратък дъжд започна доста често да се повтаря, не мислите ли.

Не са никак малко хората, които твърдо са убедени, че историята се повтаря.

Не вярвате ли вие, елате ни на гости и вижте как един и същи премиер повтаря мандатите си.  В неговия случай историята се потретва. Е, последователите му се надяват, че няма да бъде толкова педантичен в повторенията и да подаде трета оставка, ами ще си изкара хорото до края.

Повторението е майка на знанието…това пък ни го казваха в училище едно време, но тази мъдрост не можеше да се приложи в случаите, когато някой калпазанин повтаряше класа.

Добре тогава, приемаме, че историята се повтаря, но представете си, че вземе да се повтори онзи случай …с извинение…онзи  случай с  онзи свинар, който зарязал прасетата и оглавил държавата.

Какво се мръщите. Фактът си е факт.

За Ивайло ви говоря, бе.  Хрониките разказват, че той бил свинепас, пък накрая станал цар…е съвсем в края на историята  болярското задкулисие го хвърлило на свинете, демек свалили го от трона, но това не променя фактът, че от управление на свини свинарят поел управлението на държавата, за да я спаси от свинщините, победил татарите и външните врагове, ама вътрешните му видели сметката.

И днес имаме подобна ситуация. Държавата в много отношения се е превърнала в кочина, просмукала се от свинщина и затуй май е дошло време да се появи отново някой свинепас, да вземе короната и да сложи на мястото им трите прасета или трите прасенца, ако трябва да бъдем по-точни. Кои са те ли? По свинщините им ще ги познаете. Кандидат свинари също има бол.

На, той и професор Божидар Димитров се засили да създава правителство  на професорите. Защото според него в родната история имало добри примери за професори начело на държавата и примерите трябвало да бъдат повторени, демек да се повтори историята. Я, да видим…

Мда…по време на управлението на проф. Александър Цанков  през 1923 год благодарение на академичния му стил е бил изтрепан бая народ без съд и присъда. Пази Боже ат такива лекции в политиката.

А историята показва, че при правителството на проф Богдан Филов, който е бил прекрасен историк между другото, България прави крачка в грешната поска и избира губещата страна, затова накрая губи всичко. Професорът губи и главата си.

Да, това да губим всичко никога не ни е омръзвало и все го повтаряме през вековете. Имаме и пресен пример. Загубата на парите от банка КТБ. Взеха ги кажи речи всичките.

Поне утехата ни е, че парите не ги откраднаха външни врагове, а останаха в ръцете на наши момчета, българчета. Да се надяваме, че ще ги харчат в България в името на стабилността.

Няма начин думата „стабилност“ да не бъде избрана за дума на годината в някакъв момент от българската история. Дума на коя година ли? Ами, може и на столетието.

След като в историята на държавата сме имали „Златен век“, защо да нямаме „Век на стабилността“, а?

То и без това при цар Симеон западните Балкани са били част от царството му, а точно сега  отново сме се загрижили за добруването на Западните Балкани и искаме да ги интегрираме в ЕС.

Ето, на…историята се повтаря.

Ама, наистина. И днес ще е облачно с кратки превалявания от дъжд и максимални температури от около 22 градуса, също като вчера и като онзи ден.

И си вземете чадър, ама не го използвайте срещу инакомислещите както в случая с Георги Марков. Хубаво би било да не повтаряме някои истории, че са срам за страната ни.

автор: Красимир Калудов

P.S Тази сутрин жена ми няколко пъти ми повтори да отида за нещо до магазина, ама аз забравих за какво. Значи повторението не е майка на знанието, а?

Коментари

време за прогноза ...


ориентири ...


пред олтара ...