политика 09 май 2018 2018-05-09 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaVU1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--65493a1a53f04d468ff3ce815021bc91367d84e7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31258.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За новата заплаха пред българските транспортни фирми

Иван Вълков е част от парламентарната комисия по транспорт и съобщения. Заедно с колегите си от всички парламентарни групи народният представител от ГЕРБ подготвят обща декларация срещу предстоящото въвеждане на "Първия мобилен пакет" на френския президент Макрон,засягащ пряко бъдещето на българските транспротни фирми.

Имат ли основания българските фирми за международен автомобилен транспорт да приемат „Първия мобилен пакет“ като заплаха за бизнеса им и като евентуална причина за фалити?

Имат основание да се опасяват от това. Те ще бъдат изключително много затруднени. Ето един пример. На всеки три седмици или четири водачите трябва да се връщат у дома си. Това означава ,че трябва да оставят някъде камиона си. Той може да бъде пълен със стока или да е празен, но трябва да стои на паркинг и някой да го охранява. Някой да носи отговорност за него. А няма толкова много паркинги, където да бъдат оставени камионите. И освен всичко трябва да бъде заплащано за престоя им. 

Самите шофьори трябва да бъдат придвижени от паркинга до летището, да се приберат в България, после да се върнат обратно пак. Това е допълнителен сериозен разход. А през дните ,в които шофьорът го няма, камионът няма да работи.

А той трябва да работи, да носи приходи, защото на тази база е изготвена лизинговата му схема, да речем. А когато той стои на паркинг, той ще носи разходи и в този смисъл изключително много се усложнява положението на нашите превозвачи. Шофьорите ни стават неконкурентно способни. С тези промени ни извеждат извън конкуренцията

А този мобилен пакет ще засегне най-вече за шофьорите от Централна и Източна Европа ли?

Да, Полша, Чехия, Румъния, България

Родните транспортни фирми пък виждат в това опит да се дискриминират българските шофьори…къде и истината?

Всичко е вкарано в една директива, според която на шофьорите трябва да се заплаща така, както е в дадената страна, където те се намират в дадения момент. Например, ако един български шофьор прави курс във Франция за три дни, трябва да му се заплаща според френското законодателство или според немското, ако е в Германия. Сами разбирате, че това е много трудно постижимо за нашите компании, няма и механизъм, по който може да се проверява и е много сложно.

Французите се оплакват от дъмпинга на българските транспортни фирми и искат да изравят условията. С какво им пречим ние? С по-ниските цени на услугата или с голямата работоспособност на българските шофьори?

На практика нашите шофьори изпълняват своите ангажименти изцяло според европейското законодателство. Това, че искат да въведат нови ограничения, ще бъде изцяло в наш ущърб. Българските шофьори ще бъдат ограничени с периода, в който ще могат да работят.Няма как се връщат до България, за да почиват. Това ще оскъпи услугите на българските транспортни фирми.

Превозвачите с срещнаха с вашата комисия, с премиера…обединявате ли усилията си с тях?

Миналата седмица имахме среща с този бранш в Комисията по транспорт. Те се срещнаха и с премиера. Ще излезем с обща декларация в Народното събрание. Подготвяме я. Очаквам да имам единна позиция в държавата. Надявам се, че нашите евродепутати, от всички групи ще имат обща позиция, за да защитим интересите на нашите превозвачи.

автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...