ориентири 28 апр. 2018 2018-04-28 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcFJKIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--941033524e5ae9c9f9bb9f3757fb36f620ffcf32/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_31150.jpg

Burgas Reporter Ltd.

За новите промени в Закона за рибарство и аквакултури, които ще ударят по бракониерите

Бургаският депутат от ГЕРБ Иван Вълков е един от вносителите на законопроект за промени в Закона за рибарство и аквакултури. Някои от текстовете предвиждат сериозни наказания, дори затвор за нарушителите. Ето и обяснението на народния представител за необходимостта от промените.

Какво ви мотивира да предлагате увеличаване на правомощията на служителите на ИАРА?

Налага се, защото посегателствата срещу тях са много. В Монтана бяха набити двама служители, разрязаха гумите на автомобила им, разбиха ключалките им. Край един язовир между Стара Загора и Сливен група нарушители нападна други служители. Над петдесет шестдесет души срещу представителите на агенцията. В Кърджали собственик на ресторант, в който беше открита риба с неизяснен произход, уловена незнайно къде, наби служители от ИАРА и ги захвърли с бутилки. Преди два месеца бяга атакувани служители край Бургас. Затова искаме да им бъдат дадени повече правомощия, за да могат да задържат нарушители. Един го хващат със 133 чувала мрежи и на другия ден е на свобода и има само глоба.

Предлагате и въвеждане на наказателна отговорност в промените на закона. Защо?

За онези, които ползват динамит или електрически уреди за риболов, предлагаме да носят наказателна отговорност до една година.Те унищожават рибния ресурс. Затова лишаване от свобода. Много са сериозни нещата. Разберете, пред последните няколко години имаме заловени 456 км мрежи, заложени от бракониери. Недекларирани мрежи.

Имаме над 3400 административни акта. От тях 2700 наказателни постановления, 2200 са влезли в сила, но въпреки това нарушенията продължават. Значи наказанията не са достатъчно ефективни и адекватни. Нямат онзи възпиращ ефект, който трябва да имат.

Доколкото разбирам, ще има паралелни промени в Закона за рибарство и аквакултури и в Наказателния кодекс…

Да, в преходните и заключителните разпоредби. Едните няма как да де случат без другите. 

Кой ще налага тези санкции? Служителите на ИАРА ли?

Не, съдът ще ги налага. Важното е те да могат да задържат нарушителите и да ги предават на органите на МВР. Ще им дадем такава възможност. Ще имат същите права, каквито имат горските служители.

А на фона на всички промени, защо държите любителите риболовци да държат изпит?

Първо…трябва полагат някакъв изпит за елементарни познания. Например кога рибата изхвърля своя хайвер. Защото сега когато ги хванат, казват, че не знаят кога има забрана за улов на риба. Трябва да стане като при ловците.  

А и когато някой продава риболовен билет, от приходите трябва да отделя 5% за зарибяване. А третото нещо…риболовните билети трябва да са валидни, защото сега хващат някой, той показва изтекъл билет и приемат ,че все пак има билет. Това трябва според нас да се промени.

Законопроектът е готов, внесен е в деловодството на Народното събрание.

автор: Красимир Калудов

P.S Снимката е илюстративна и представя разрешен риболв
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...