политика 12 март 2018 2018-03-12 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbFZJIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4bd8d95490ee516a9a0b73d5354ecdb5c50ee7b4/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30633.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Костадин Марков: Аз оставам привърженик на широкото дясно обединение

Костадин Марков е част от националното ръководство на СДС и един от създателите на Реформаторския блок в страната и в Бургаска област. Ето и мнението му за случващото се през последните дни в дясното обединение

През последните дни колегите ви от десницата като ген. Атанасов, Христо Иванов и Димитър Делчев излязоха със сходни позиции за лошото управление на ГЕРБ, споменаха по един или друг начин за нуждата опозиционно поведение, отправиха призив за дясното обединение, но май то ще премине първо през разпад на дясното…къде е СДС в цялата тази история?

Не мисля, че колегите, които цитирате, искат да правят обединение и то да почива на трупа на Блока. Даже не мога да се сетя за техните позиции. Ген. Атанасов и Христо Иванов традиционно защитават определена позиция, а колегите от ДБГ казаха, че ни дават едномесечен срок да станем по-опозиционни, доколкото схванах, на национално и на местно ниво.

СДС в рамките на Блока е декларирал, че е опозиция на правителството към днешна дата и изразява своите позиции. Нека припомня, че по въпроса за Истанбулската конвенция бяхме на абсолютно различна позиция от ГЕРБ и тогава именно колегите от ДБГ не подкрепиха нашата позиция против Истанбулската конвенция. Това е реалната разделителна линия, която се появи между нас, но не могат да ни обвинят, че сме играли с ГЕРБ, защото точно те защитаваха тяхната позиция. Това е единственият разлом, за който се сещам. Ние за ЧЕЗ предложихме промени в закона, които са антипод на предложеното от ГЕРБ. Така че не виждам някой да пее в хора от тъй наречената „градска десница“

На какво отдавате тази засилена активност на колегите в дясно? Някаква „революционна ситуация“ ли има?

При генерал Атанасов и Христо Иванов е нормално ,те си защитават някаква политическа позиция. В ДБГ не виждам активност. Само призив да бъдем опозиция на национално или на местно ниво. Е, тук се разделят нашите позиции, защото ние считаме, че не можем да сложим всички кметове на ГЕРБ под общ знаменател.

На местно ниво? Какво се случва с Реформаторския блок тук в Бургас?

Четох едно интервю на г-н Табаков, че минава в опозиция, доколкото разбирам. Абсолютно нормално е г-н Табаков да си подаде оставката от всички постове, които заема и с гласовете на ГЕРБ, защото той е избран от гражданите за общински съветник, но за определени постове е избран с гласовете на съветниците от ГЕРБ. Щом той вече излиза в опозиция, ако има морал, е нормално да си подаде оставката, нали беше председател на комисия, в асоциации и т.н. Редно е да подаде оставка и да поеме по твърд опозиционен курс. Иначе в Блока няма нищо драматично. Нашите съветници продължават да защитават тезата, че ние сме подкрепили кмета и сме част от управляващото мнозинство в град Бургас.

На национално ниво ще го бъде ли Рефоматорският блок или времето му изтича? СДС има ли план Б?

Смятам, че още дълго време ще текат процеси на преформатиране в десницата. Не мога да се закълна за нито една от днешните формации, че ще остане в сегашната конфигурация. Друг е въпросът, че има две посоки.Едната е продължаване на фрагментирането на „градската десница“ и обособяването на може би два основни лагера. Лично аз съм привърженик на втората възможност…на широко обединение.

Винаги съм го казвал, казвам го и сега, че не виждам никакъв смисъл в развалянето на Блока, който постигна доста сериозни успехи, а сега стигнахме до това ниво. А можеше да се надгражда. Можеше да се правят нови политики, да се добавят нови членове, но колегите решиха друго.

Оттук нататък лично аз винаги ще предпочитам варианта за обединение на „градската десница“

След последните събития в държавата има ли някакво разклащане на „стабилността“, с която се гордее ГЕРБ?

Безспорно, има събития, които предизвикаха широк обществен отзвук. В голяма степен мога да кажа, че има някакво разклащане, но ако ме питате дали има обстановка за предсрочни избори, не мисля, че има такава. А и не знам кой го устройват предсрочни избори, при условие че десницата стои неориентирана и фрагментирана, а левицата стигна своя пик на президентските избори, след което имат спад. Затова не мисля, че някой има интерес от предсрочни избори. Дори  да се случват и по-големи скандали, мята лична прогноза е, че скоро няма да се стигне до подобна ситуация.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...