култура 25 фев. 2018 2018-02-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ1k1IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--524d74428ab4a55be2863997612d09430f600491/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30506.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Панаирите в Бургас - забравен спомен от миналия век

Панаирът, това е голямото събитие за малки и големи! Който няма спомени за това време, просто е нямал истинско детство!
Да се върнем назад в годините и да надникнем зад завесата на времето!
В края на някогашния Бургас се е оформило място, където се правели големите пазари. Бургазлии са го нарекли “ Пазарни” / дн. “Тройката”/.
Сигурно ще ви е трудно да познаете на този кадър днешния централен бургаски площад "Тройката"


През 1908 год. площада е определен за публични събрания. Там  опъвали шатри гостуващите циркове и правели панаирите.
Времето изминавало своя ход, хората се сменяли, но панаирът и циркът сякаш били вечни.
 
Циркът на Лазар Добрич
 
В края на месец май 1924 год. започвал Бургаския традиционен панаир. Търговците заемали своите площи и се надявали на добри печалби, въпреки кризата. По това време е разпънал шатра циркът на Лазар Добрич. Той предлагал на малки и големи американски скачач, електрически феномен, фокусници, борби и разбира се – най-атрактивният номер “Мистериозният турчин Бен Али”, заради който бургазлии  отивали по няколко пъти на цирк. Номерът е бил изобретен от французина Делоне, който се появявал пред публиката облечен като турчин. Поставяли са на ръцете му белезници, пъхали са го в чувал, запечатвали са го с восък и са го слагали в сандък, който заковавали. Сандъкът се овързвал с въжета и се проверявал от комисия. Само след няколко минути мистериозния турчин се появявал на входа на цирка – усмихнат и тържествуващ, а след разпечатка на сандъка от чувала излизала красива млада жена.
Цяла седмица под купола се носели смехове и възторжени ръкопляскания от изпълненията на цирковите артисти. 
И нещо необичайно. На 4 юни 1924 год. циркът посрещнал зрителите с много интересно представление с обширна програма, приходът от което отишъл в полза на полицейската стража в Бургас.
 
В по ново време
 
Панаирът в Бургас набирал скорост и вече се провеждал два пъти годишно през пролетта/ м.май/ и есента / м. септември/.
За някои това било времето на печалби, за други за среща с роднини и приятели, а за децата това било най-веселото събитие през годината.
През 50-те и 60- те години на миналия век сергиите  се разполагали по “ Александровска” след площад “Тройката” или на пазара на улиците” Калоян” и “Ивайло”. 
 
Масите били затрупани с джунджурии. Най-се харчели свирки направени от дърво, глина / окарини/ или бакелит, пушки тапешници, мяукащи хартиени котенца, които след няколко натисвания пружината късал хартията, маймунки на ластик, гумена подскачаща жабка. Не липсвали огледалца, гребенчета, гривнички, пръстенчета, снимки на актьори. Народът се тълпял пред домашните потреби. Търговците пробутвали застоялата си стока на гостите от селата, които били петимни да купят нещо за спомен от панаира, чинии, тенджера, кофа... 
 
Не липсвали и лакомства: захарен памук, кръгли вафли пълни с крем, бонбони обвити с пъстри хартийки, семки и страгали във фунийки от вестник, но най-интересен бил пестила, който продавали габровски търговци и го режали на тънки ивички.
И разбира се люлки. По- малките ги слагали на кончета, автомобилчета и въртележката ги въртяла докато им се завие свят.За по- големите и смелите имало синджирени люлки и гондоли. 
 
Най-атрактивното било виенското колело.Друго е да видиш Бургас от високо пък макар и за 5 мин.! И докато хората обикаляли до премала сергиите и люлките над панаира се носели песни: ”Марина,Марина” в изпълнение на Роко Граната, “Синьото елече”, “Малката креолка от Венецуела” или незабравимите рок парчета на Елвис Пресли и Литъл Ричард. 
 
Но какво е панаир без стрелбище! Незабравимата атракция се разполагала в палатка, а на тезгяха стояли няколко пушки. Красива, силно гримирана жена с голямо деколте прибирала парите на желаещите и посочвала къде да стрелят за печалба. Най-трудно било да улучиш пинг понг топче, издигащо се нагоре- надолу от тънка водна струя  в специално шадраванче. Наградата била цигара с бронзов мундщук. 
Момчетата пипнали за първи път пушка се целели в разни фигури или в позлатени орехчета закачени на кукички. Рядко улучвали, но това не е важно. Имало и силомери, където всеки можел да изпробва силата на удара си, разбира се срещу заплащане.
 
Не липсвало и морско свинче, което вадело от дървена кутия късметчета за мало и голямо : ” скорошна женитба”, “пътешествие по море”, “ ще получиш наследство”, “ чака те нова любов”... все такива приятни послания.
 
И винаги цирк на панаира!
 
В различно време цирковете са разполагали своите куполи на различни места на “Тройката”, на пл. “Кирил и Методий”, на пазара на ул.”Ивайло” и ул.”Калоян”. на Колодрума.
 
Бургазли са имали щастието да видят няколкократно акробатите на Лазар Добрич. Номерът на необикновено смелите мотоциклетисти братя Григор и Манол Соколови препускащи по гладките стени на “бурето на смъртта”, яхнали спортните си мотоциклети. Шеметната скорост, замайвала зрителите.Спектакълът е траел 30-40 мин.
 
Номерът на братя Соколови изобщо не бил подходящ за зрители със слаби сърца


В началото на 60-те години атракция по панаирите бил китът “Голиат”. Цирков бос от Италия откупва кожата от нелегални новозенландски китоловци, запълва я с разни дървени подпори и слама, след което решава да печели. Първоначално обикалял морските градове Варна и Бургас. На платформа от огромен камион останал от войната, се опъвало нещо като палатка и се пускал вход 0,30 лв.Успехът бил зашеметяващ. Всеки искал да види това чудовище.
 
Запомнящо събитие било и международният  цирк” Буш” пристигнал в Бургас с над 50 фургона, а вътре цяла менажерия, коне, камили, мечки, лъвове, тигри. Разположил своите шатри на пл.”Кирил и Методий”. Стоял повече от седмица, за да могат по-вече хора да го посетят.
 
Цирк "Буш" явно е бил толкова впечатляващ, че споменът за него е останал в градския фолклор


Тогава е била ерата на истинските циркове. Акробатите са правели уникални неща, на крачка от смъртта под купола на цирка спирали дъха на публиката, група “Кехайови”, “Мечкарови”. Комиците били от класа Тошко Козарев, Седой, Фери Смъртта, Кики.Оркестрите в цирка били също професионалисти “Джазът на оптимистите”, джаз “Овчаров” и др.
 
Тук площад "Св. Св. Кирил и Методий" е превърнат в циркова арена


Знаменателни били посещенията и на цирк “ Аврора” и цирк” Глобус” в Бургас.
 
Имаме и по-нови спомени от ново време, но те са за други панаири. 
 
автор: Соня Кехлибарева
Коментари

култура ...


региони ...


различно ...