култура 22 фев. 2018 2018-02-22 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdkZIIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--eb44dccd6e3138bb4c48a83608ca7d37c6f1fa77/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30469.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Митко Иванов: Скулптурите в Морската градина са вероятно най-голямата експозиция на открито на Балканите

Митко Иванов е председател на Дружеството на бургаските художници. Наскоро той и колегите му призоваха да бъдат положени грижи за многобройните скулптури в зоната между Летния театър и Центъра за психично здраве в Морската градина. Според творците ние като бургазлии дължим това на създателите на тези произведения на изкуството.

Кажете ли нещо повече за инициативата, която си поставя за цел скулпторите от експозицията на открито в морската градина да бъдат реставрирани и обновени?

Много хубава тема е това във всеки смисъл. В тази експозиция на открито има прекрасни произведения и го казвам без никакви задръжки. Спокойни бих добавил, че в тази експозиция има произведения на национално и европейско ниво, защото дълги години автори от страната и чужбина са участвали в тази проява. 

Най-вероятно ще стане въпрос  за културното наследство от комунизма. Разхождал съм се, разглеждал съм тези скулптори. Правел съм опити за пълното им каталогизиране и се изкушавам да кажа, че между тях няма нито една политизирана или идеологизирана творба. Това прави чест на тогавашните организатори,  Комитетът за култура,  Съюзът на българските художници в онези години, Народният съвет…мисля, че това са били организаторите и дано не съм пропуснал някой от тях. Благодарение на сериозните имена, които са поканили за участие в продължение на  16 издания, а това са най-добрите български творци от онова време, предимно скулптори и не само, прави впечатление, че са успели да вдигнат високо летвата на професионализъм и на естетически критерии. В резултата на това днес ние имаме една великолепна експозиция
скулптора от Вежди Рашидов
Още нещо важно като тема.  Размерът на тази експозиция, защото размерът има значение. Освен ,че доста от скулпторите са доста мащабни и монументални, говорим за около 150-160 творби, а вероятно някъде из храстите в Отманлий има още. Може би около 180 и дори гонят около 200 бройки. Това прави експозицията най-голямата в България, вероятно и на Балканите. Допускам, че дори на картата на Европа това е една от най-сериозните експозиции. В нито една държава от ЕС не е толкова просто да се създаде такъв форум с 16 издания и всяка година осем, десет или дванайсет произведения да бъдат създадени. Днес те са разположени от Летния театър до Центъра за психично здраве, на около два километра разстояние. 

А харесват ли ги бургазлии?

Да чувал съм някои реплики по отношение на качеството и нивото на творбите. За мен тези реплики са неоснователни. Съвсем нормално е някои произведения да са по-слаби от другите, но не бих казал, че има слаби.

Каква е точно идеята ви. Потърсихте съдействие от съветник от Реформаторския блок, какво точно искате да бъдете направено от съветниците?

Една корекция. Не съм търсил политизиране. Нашето писмо беше изпратено до председателите на комисиите по култура и по туризъм.  До Веселин Пренеров, излъчен от ГЕРБ  и до Живко Табаков, друг мой приятел и съмишленик. Смятам, че не е нужно да обяснявам защо до тях беше изпратено нашето писмо. В това писмо алармирахме за състоянието на скулптурите, за това ,че определено с някои от тях имаме сериозен проблем, дори при значителен брой има проблеми, предлагаме да изготвим напълно безплатно и безвъзмездно експертно становище в полза на експозицията, в полза на културното наследство на града.  Ако се стигне до решение на общинския съвет, ние сме готови да направим пълен професионален каталог и становище за всяка една творба, също така и препоръки за евентуална реставрация. Готови сме да предложим план, мониторинг или както решат да го нарекат, за наблюдение на тези скулптури в паспорт или дневник в близките десет години или десетилетия. По този начин за разлика от досегашните опити за реставриране на отделни скулптури, прави чест на община Бургас и на тези хора ,които са ги реставрирали, но това не е довело да устойчивост. Ние ще се опитаме да доведем до устойчив резултат.

автор: Красимир Калудов
Коментари

култура ...


региони ...


различно ...