различно 18 фев. 2018 2018-02-18 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdFZIIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--39e84ad469b0ef30cc111969c3b097de806804d6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30432.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Може би е странно, но демокрация не е хубава дума в Отечеството любезно

Тази сутрин синът ни отвори вратата на будоара ни, туй де …на спалнята ни и ни обясни, че намерил някакви ядки и щял да ги изяде.

А жена ми се възмути, че първородният ни буди, за да сподели с нас намеренията си.

Пък то било Сирни Заговезни и на този ден се ядели ядки освен всичко друго, което е по канона.

Виж ти, какъв съвпадък.

Но синът ни не ни поиска прошка затова ,че ни е събудил. Простено да му е.

Дъщеря ми вчера се оплака, че я карам да учи в събота. Възмутено ми обясни, че в събота не се работи и не се учи, а се почивало.

 Аз пък и разясних, че в дните на неопитната ми младост, демек във времената, когато бях на нейната възраст, в събота учехме, но в училище, а родителите ни работеха.

Не,може да бъде – каза тя и се ококори със сивозелените си очи и тръска дългите си леко къдрави коси.

Не, може, ама може. Учехме в училище и имахме учебни часове в събота и пушек се вдигаше – и казах аз и си спомних за онези времена, когато всичко беше за човека, всичко в името на човека и май всички знаехме кой точно е този човек. 

Та, ако перифразирам една днешна госпожа другарка „Демокрацията ни отне учебния и работен съботен ден“

Дали сте обърнали внимание, че у  нас „демокрация“ е нехубава дума. Дори направо лоша дума. Не са един или двама хората, които съм чувал да казват „Ами, когато дойде демокрацията,  това и това се влоши“ или „Едно време преди демокрацията беше по-хубаво“

А, демокрация ще рече управление на народа.

А, ако народът не управлява добре или по-точно, ако народът не избира читави хора да го управляват, значи народът няма право да мрънка и да чумосва демокрацията. Просто не я заслужава. Простено да ни е тогаз, че сме такива прости и не можем да си спретнем една хубава демокрация.

Но днес е ден за прошка. Прощавайте, ако съм ви опъвал нервите с моите дрънканици.

Пък освен всичко ще е слънчево, а максималните температури ще достигнат 9 градуса. По някое време ще се заоблачи, но поне няма да вали.

Е, нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...