региони 12 фев. 2018 2018-02-12 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcEJIIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ba461c7e327bc3e8c7330da3903a25c45302903a/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30376.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Стоян Джапунов: Разрушеният паметник в центъра на Царево е изкуство, а не идеологически символ

През последните две седмици в Царево демонтирането на един паметник раздели хората на две. Оказа се, че заради предстоящия ремонт на централния площад, е взето решение гранитната композиция да бъде отстранена и преместена неизвестно къде. По този повод от местната организация на БСП поискаха скулптурата  да бъде възстановена на мястото си. Потърсихме за коментар Стоян Джапунов, един от хората, които си спомнят как е бил създаден паметникът  и какво е неговото послание. 

Събеседникът ни е бил секретар по идеологическите въпроси в Царево, директор на местно промишлено предприятие и кмет на Царево до 1990 год.

Какво е необходимо да знаят днешните жители на Царево за демонтирания паметник от центъра на града? Кой е неговият автор, какво символизира?

Паметникът е създаден от Секул Крумов, тогавашен народен представител от Царево. Представлява една скулптурна група, гранитна композиция от три фигури. Отразява или отразяваше поминъка на нашия край, корабостроене, селско стопанство с приоритет лозарството и заради близостта до границата, присъствието на армията тук за защитата на страната ни. Беше наречен „Паметник на Родината“. 

Как беше решено да бъде изграден този паметник в Царево?

Как решихме ли. Като наш народен представител той казваше „Едва ли мога да помогна с нещо друго, но поне да разнообразим живота в Царево с изкуството“. И по негова инициатива  се случи, тогава имаше и студенти на стаж, които се занимаваха с различни видове изкуства. Тогава възникна тази идея…

Но този паметник има ли нещо общо със символите на комунизма или с каквато и да е била партийна или политическа пропаганда?

Никакви идеологически внушения няма. Има само една петолъчка на кепето на войника, но тогава просто така беше. Никаква идеология или носталгични символи няма в този паметник. Лошото е това, че нашите хора в общината не са обърнали внимание и не са взели решение какво ще стане с тази гранитна композиция. Сега, доколкото чувам,  възстановяването е невъзможно. Кой знае. Пуснахме една декларация и с нея настояваме да бъде проведено едно обществено обсъждане за мястото, където да се постави отново тази композиция.

Значи този паметник е част от историята на Царево, а не от историята на някоя партия?

Не, нали това ви казвам. Няма никакви идеологически внушения. Той отразява поминъка на местните хора ,нищо повече. В разговорите с моите съграждани те ми казват, например майки с деца, че край този паметник са си играели децата или че сега си играят. Там вертикалната планировка не беше кой знае какво, но за игри на децата си имаше място. Хората си го наричаха „Паметника“ и така.  Не е паметник на някоя историческа личност. Просто е една композиция, която отразява поминъка на хората тук и Родината . Е, ако някой не я признава вече Родината, това вече е друга работа.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...