образование 08 фев. 2018 2018-02-08 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb3RIIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d894e9a4bb11010f8deb531fb09b0f0f025bf602/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30340.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Важно за родителите! Вижте новата система за прием на първокласници в Бургас

От тази година записването на първолаците в Бургас ще става по нова система, която предвижда районирането на града според учебните заведения.

Преди да бъде окончателно приета, системата ще подлежи на едномесечно обсъждане с родителите, като е възможно да бъдат внесени промени.  Крайният вариант ще бъде гласуван през мартенската сесия на местния парламент.

Приемът за първи клас ще бъде отново електронен, като заявления ще се приемат от 14 до 25 май. Родителите, които нямат възможност да използват интернет, могат да подадат документи във всяко училище, като специална комисия ще въвежда заявленията в електронната система. 

Резултатите от приема на първо класиране ще се изнесат на 4-ти юни, след което родителите трябва на място да запишат своето дете в съответното училище. От тях ще се изисква да удостоверят предимствата, с които първокласникът е бил приет. Приетите на второ класиране ще станат ясни на 27 юни. 

Основните критерии, по които ще става класирането на първокласниците са: местоживеене –при даването на точки ще се взема под внимание уседналостта – над 3 години, между 1 и 3 години и под 1 година; деца с трайни увреждания от 50% и нагоре; деца с двама починали родители; деца, които имат братя и сестри в същото учебно заведение; деца, завършили подготвителна група в същото училище. 

Допълнителните критерии, които Община Бургас въвежда за получаване точки при какдидатстването, са: местоживеенето в съседен район; деца със СОП; деца живеещи на адреса под 1 година; деца с един починал родител; близнаци; трето и следващо дете в семейството; поредността на желанията. 

„Ориентирахме се към по-широк кръг на прилежащия район, с оглед на това родителите да имат възможност да избират от няколко близки училища. Затова сме следвали териториалното деление на нашия град, като сме обединявали някои от районите.”, обясни на специална пресконференция зам.-кметът по образованието Йорданка Ананиева.

Така например к-с „Лазур” е обединен с района на ОУ „Братя Миладинови”. По този начин живеещите в комплекса ще могат да избират между училищата „Братя Миладинови”, „Васил Априлов” и „П.К. Яворов”. 

Централна градска част е разделена на две зони. Първата включва кв. „Възраждане” – територията, заключена между улиците „Хр. Ботев”, „Мария Луиза” и „Сан Стефано”. В този район влизат училищата „Л. Каравелов”, „Княз Борис I” и „Ив. Вазов”. 

В другата зона на ЦГЧ също влизат три училища – „Св. Св. Кирил и Методий”, „Ал. Г. Коджакафалията” и „П.Р. Славейков”. 

Комплекс „Славейков” си остава с един район и децата ще могат да кандидатстват с равен брой точки при избора на четири училища – „Ан. Страшимиров”, „Димчо Дебелянов”, „Константин Преславски” и Начално базово училище.

Обединение ще има в комплексите „Изгрев” и „Зорница”. Там децата ще могат да избират с предимство измежду училищата „Г.Бенковски”, „Д.Чинтулов” и „Климент Охридски” и „Йордан Йовков”.   

Най-големият бургаски комплекс – „Меден рудник”, ще бъде разделен на две зони при кандидатстването на децата в първи клас. Първият район включва училищата „Елин Пелин” и „Петко Росен” – в него влизат зоните „А”, „В” и районен център „Меден рудник”.

Вторият район включва ОУ „Найден Геров” и СОУ „Константин Петканов” – в него влизат зони „Б”, „Г” и „Д”.   

Вашето мнение или препоръка можете да изпратите на тези електронни адреси:
y.ananieva@burgas.bg 
v.taralova@burgas.bg 
z.georgieva@burgas.bg

Снимка: Канал 3
Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...