икономика 04 фев. 2018 2018-02-04 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBam81IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e095b23b6cef30bc629cf4a4da4dda550ab9cb0f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30303.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Иван Вълков: Железопътният транспорт има голямо бъдеще не само в нашата страна

Иван Вълков е част от бургаската парламентарна група на ГЕРБ и член на комисията по транспорт. Този път разговорът ни с него е посветен на все още неразвитите предимства на железопътния транспорт. 

Наскоро министърът на транспорта и съобщенията прогнозира, че след влизането в действие на тол- системата по пътищата в страната ще има пренасочване на товари към железниците. Бихте ли разяснил каква ще е причината за една такава промяна и как ще се отрази тя на железопътния транспорт и на икономиката?

Към настоящия момент има една неравнопоставеност между железопътния и пътния транспорт по отношение на таксите. Транспортните компании, които пренасят товари по пътищата са облагодетелствани спрямо железниците. С въвеждането на тол-таксите условията ще се изравнят, защото те се въвеждат точно за товарните автомобили. Затова се очаква една част от големите превозвачи да пренасочат своите товари към жп превозите. Пристанища, логистични бази, компании, свързани с петрол, въглища, метали и др.

Това пренасочване ще предизвика ли положителен и стабилизиращ ефект за железопътния транспорт?

При всички положения това ще има стабилизиращ ефект за товарните превози на железопътния транспорт. А в този сектор има над десет частни фирми и те имат дял над 50%.

Има ли железопътният транспорт бъдеще в страната ни?

Да, има голямо бъдеще и то не само в нашата страна. Това е един стратегически вид транспорт от всяка гледна точка. Има предимства в екологично отношение. Безопасен е. По-икономичен. Тези показатели го превръщат в едни от най-перспективните видове превози.

Говорим за товари, но кога в България пътниците ще се пренасочат от автобусните линии към влаковете? Има ли някаква стратегия в тази посока?

Когато говорим за железопътен транспорт, трябва да го правим комплексно. И за товари и за пътници. Като пример мога да дам това, че в София железопътният транспорт отчита около 350 000 пътници?

За метрото ли става въпрос?

Ами, да. Метрото също е железопътен транспорт. Голяма част от жп линиите се обновяват в момента или вече са обновени. Става въпрос за една голяма част от основните жп линии като „Пловдив –София“, „Бургас-Пловдив“, „Пловдив-Свиленград“. Говорим за проекти, които ще бъдат завършени в рамките на следващите 18 месеца.Други пък ще бъдат завършени за 30 месеца като линията „Пловдив-Елин Пелин“, която е една от най-трудните. Тя ще има най-голям дял във финансирането от близо 1 млрд. лв. през този програмен период.

Доколкото разбирам, вие очаквате, че в скоро време пътниците  у нас ще започнат да търсят и влаковете като транспорт?

Да, защото придвижването с този вид транспорт е лесно, бързо и удобно. Освен всичко се предвижда и купуването на нов подвижен състав. Вече се изготвят процедурите и най-вероятно още през 2018 год. ще станем свидетели на обявяване на поръчките за нов подвижен състав. Ще бъдат на няколко етапа, предвидени са и начините на финансиране и самото закупуване ще бъде също на няколко етапа със съответните гаранции от държавата.

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...