култура 03 фев. 2018 2018-02-03 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb0pXIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4736266253b647a025c3959943656fe5c48d6aab/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30299.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Веселин Пренеров: През последните десет години бургазлии заобичаха още по-силно своя град

Веселин Пренеров е общински съветник от ГЕРБ и председател на общинската комисия по въпросите на културата. С него разговаряхме по повод на това, че през 2018 год. община Бургас е предвидила рекорди средства за култура.

Какъв знак е това, че в бюджета на община Бургас има толкова много заложени средства за култура?

Толкова години българският парламент не успя да осигури 1% от националния бюджет за култура. Бургас го направи през 2018 год. 1% от общинския бюджет е предвиден само за култура, само за качествени културни проекти. Това е огромно признание и огромна подкрепа към творците. Може би хората, които управляват Бургас достигнаха до прозрението, че парите за култура не са пари, хвърлени на вятъра, а това е една кауза. Това създава много по-духовен образ на Бургас. Мисля, тук става въпрос за едно визионерско мислене. В крайна сметка Бургас не само през лятото ще е притегателен център.

С тези средства гилдията от творци и създатели ще имат мащабна финансова подкрепа.Но пък така  ангажиментът е огромен, защото хората ще искат по-качествен продукт и мащабни проекти.

Вече има целогодишни полети от и за Бургас. Пътуваме по света и там ни впечатлява културата в европейските градове, в тях търсим галерии, музеи, театри, представления, концерти, фестивали, история, археология. Стараем се да направим това и в Бургас и това е пътят.

Лесно ли беше да убедите колегите си от всички политически сили да подкрепят предложението  1% от общинския бюджет да бъде даден за развитие на културата?

Малко на шега, преди една година прогнозирах, че ще се опитаме да стигнем този 1%. През тази година срещнах твърдата подкрепа от нашата група на ГЕРБ и лека полека и на останалите в неформални разговори и в делови разговори. Няколко пъти обсъждахме параметрите с кмета, с г-жа Ананиева, с г-жа Весела Йорданова и крайна сметка, когато всички седнахме на масата и си казахме, че трябва да направим тази голяма стъпка, нещата се получиха. В залата, по време на сесията, беше много емоционално усещане узаконяването на този акт. Дай Боже, оттук насетне и други общини да подкрепят културата си така, както Бургас.

Прави впечатление между пресечната точка между култура и образование, защото бюджетът за образование в Бургас също е рекорден. А вие във вашата комисия извоювахте сериозни стимули за талантливите деца на Бургас. Струва ли си?

Това е уникален общински проект и го изпълняваме втора поредна година. Бургас отдавна заслужаваше това.  Правих едни статистики и се оказа, че децата ни печелят най-много отличия от национални, международни състезания, олимпиади по математика, по биология, по какво ли не.Страшно много талантливи деца се раждат в Бургас и това да ги стимулираме, е най-малкото, което можем да направим за тях. Да пътуват, да печелят награди и да получават затова награди и стипендии.  Тази програма ще се развива и за в бъдеще и това е белег за позитивното отношение на града и на общината към талантливите млади хора. Градът се развива, гостите казват „Какво правите вие, градът ви е уникален“, но е важно младите да имат подкрепа. Тогава бургазлии променят отношението си към своя град. Когато някой каже „Аз съм бургазлия, аз обичам своя град“ , това не е фраза. В нея има гордост. През последните десет години бургазлии заобичаха още повече своя град.

автор: Красимир Калудов
Коментари

култура ...


региони ...


различно ...