различно 30 ян. 2018 2018-01-30 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ1ZIIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--48125feeba1e5ffe2b12aadf4f43abd18f0054a6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30249.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Не мъчете детето си да учи чужди езици, защото те не са му нужни, за да стане премиер, например

Мярнах някъде интервю с нашия посланик в Швейцария г-жа Плугчиева. Та, тази родна дипломатка възторжено сподели, че когато тя признала с леко притеснение пред някакъв участник на световния икономически форум в Давос, че нашият премиер не владее чужди езици, той и отвърнал „Е, той и Хелмут Кол / за по младите читатели да обясня, че това е немският канцлер, който обедини двете Германия през 90-те години/ не знаеше никакви чужди езици, ама стана световен лидер“

Иначе казано ако четем между редовете, нашата посланичка в Швейцария ни подготвя затова, че сме на път да излъчим световен лидер.Ние от малката България имаме световен лидер. Това е.

Алилуя, братя и сестри. 

Значи може  и да не знаеш чужди езици, ама всички световни лидери да ти говорят на малко име и да ти сторват конграчулейшъни и трима папи да се редят на опашка да те галят по главата. А злобарите завиждат с пяна на уста. 

Да, ама…аз  „Кво да праа сега“ /цитирам русата Златка  от една реклама/  Да продължавам ли да настоявам пред сина ми да учи английски и италиански език или да спра да му мърморя и да му поверя поливането на китка магнолии в саксия и сегиз тогиз да му сервирам филия, намазана с мас? Това с филиите с мас е гадно, защото като дете невръстно веднъж ми дадоха да ям точно филия с покритие от свинска мас и захар и изобщо не ми хареса. Ама, затова от мен нищо не стана, както прогнозираше баща ми. Еее, да бях си ял филията с мас, сега нямаше да пиша злобни и комплексирани коментари, както ми беше написал един читател заради една прогноза за времето.

Но лично на мен ми стана много приятно от това, че сравняват нашия пръв държавен ръководител с немския канцлер Хелмут Кол. Единият е доказано велик и остана завинаги в историята на обединена Европа, а другият върви с бързи крачки по пътя към величието и…

…стига глупости!!! –извика някакъв глас от телевизионна реклама за бързи кредити.

И червеят на съмнението /как ли е на латински червей на съмнението/  ме загриза, защото аз се сетих, че великият немски канцлер Хелмут Кол беше дискредитиран по ужасен начин заради някакви джобни пари, които били дарени на партията му, ама били черни пари, пък той не признал кой немски олигарх му ги е дал и немците го изритаха неуважително от властта заради корупция. Да, бе. Пустите му шваби / това е жаргонно прозвище на част от германците/ прогониха по такъв мизерен начин  от властта своя прочут по целия свят канцлер. 

Какво казваха древните римляни по подобни поводи? „Ай, сиктир“ ли беше? Не, не, това го казваха древните турци, а римляните казваха друго. Как беше… Sic transit Gloria mundi , демек „Така преминава световната слава“.

Та, започнах да се съмнявам аз в думите на тоя дипломат за приликите между Хелмут и Бойко. Какво е искал да каже тоя мизирабль, а? Да го урочаса ли? Прогнозира ,че ще свърши като Хелмут Кол ли? Сакън.

Господ здраве и дълго безаварийно управление да му дава на премиера, а ние да се порадваме на слънчевото време, на максималните температури н Бургас и в региона от 10 градуса и на безветрието.

Както каза една слаботелесна синоптичка, „денят започва да наголемява“ и затуй ще се радваме повече време на слънцето днес. Денят наголемявал, моля ви се.

Ами, при това положение да ви кажа тогава „Нека е хубав денят ви“ и не тормозете децата си да учат чужди езици, защото тук в България и без това всички „Парле ву Франсе“ , както каза при посрещането на френския президент Макрон нашият велик кормчия.

P.S А знаете ли кой ме гледа от календара за 2018 год? Бойко бе, Бойко. Имам календар с неговия лик. Завиждате ли ми, а? Завиждайте, завиждайте зълодяи таквиз /зълодяи ще рече злодеи на старобългарски език/

автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...