различно 26 ян. 2018 2018-01-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBa1JIIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--335be32b365d9f27f9ca36cc71e9a84b0c167dd5/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30211.jpg

Burgas Reporter Ltd.

История за дървения Господ, за домашното насилие и за слънцето, ама не за краля слънце

Според  продуцентите на сутрешните телевизионни блокове равновесието в живота се изразява в това, да покажат в близък план как истерични лелки пребиват деца в дом за деца в Габрово и минута по-късно да излъчат репортаж за 14 годишен серсемин, който пребил двама свои възрастни съселяни. 

Как го беше казал Вапцров 

„Народът прост,

Животът тежък, скучен

Живот, без маска и без грим

Озъбено, свирепо куче“

Той хубаво го каза премиерът, че трябва да решим веднъж завинаги да бием ли жените си и децата си или да не ги бием. Такова време е дошло, защото средният българин се бие навсякъде. По кръстовища, по заведения, на улицата, по градове и по села.  Всъщност у нас домашното насилие отдавна вече е излязло от домовете и се плиска по улиците.

Кога се превърнахме в нация от биячи. Може би когато приехме, че има Дървен Господ и че битият си е бит, а такованият си е ..е…такован.
Неслучайно изречението "Ще играе дървен Господ" не е благословия, а обещание за домашно насилие. И вие сте го чували, нали?

Баба ми, мир на душата и, казваше, че който бие жена си, бие главата си. А който е празноглав тъпак? За него какво? На него му е позволено да бие ли?

Пустата и Истанбулска конвенция. Дори арменският поп я бил приел, както ни осведоми премиерът, а само ние се дърпаме като магаре на мост.

Но си мисля ,че имаме избор. Сутрин да гледаме изгрева на слънцето и сърцето ни да бие учестено от тази красота или да гледаме в сутрешен телевизионен блок как някой набил някого.

За мен изборът е ясен. Гласувам за слънцето, ама не за краля слънце, за когото ни говорят ден и нощ, а за доброто старо слънце.

А днес то щяло да се усмихва. Така каза една красива синоптичка, която слава богу никой не е бил. Предполагам, че е искала да се изрази по-така метафорично, вместо да каже, че ще бъде слънчево.

Максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат до 4 градуса. Без дъжд, без сняг и вятър. Просто един слънчев януарски ден.

Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...