различно 17 ян. 2018 2018-01-17 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBb1ZiIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8ec287f4eab273b38f4dcc2e2aedb22fd54d3fdc/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30119.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Днес почитаме Св. Антоний Велики. Правят се ритуали за предпазване от болести

Православните християни празнуват днес – 17 януари, Андоновден, наричан на някои места в България и Лелинден.
 
Св. Антоний Велики се родил около 251 година в египетско село близо до Йераклеопол, Среден Египет. Родителите му били богати християни, а самият той получил добро образование. Още като младеж Антоний избягвал светските суети и предпочитал духовни размишления и дейности. Когато бил на 18 години, неговите родители починали. Дори и без техния контрол, той не се поддал на изкушенията на света и продължил да следва избрания доброволно от него начин на живот. 
 
Антоний раздал своето имущество и се заселил недалеч от града, където живеел монашески под наставленията и ръководството на по-опитен от него монах. По-късно той оставил своя приятел и се заселил в една пещера – гробница, където живеел много време сам.
  
Като побеждавал природата си с почти свръхчовешко подвижничество, св. Антоний бил удостоен с дара на чудотворство, прозорливост и лечителство, с което придобил широка известност. При него идвали болни и страдащи хора, с които беседвал с часове.
 
Преподобни Антоний Велики преживял до 105-годишна възраст, като запазил телесното си здраве и сила. Година преди смъртта си взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес, като излязъл в Александрия в открит диспут с еретиците и ги победил. Успехът му е наречен "тържество на християнството". 
 
В народния календар Антоновден се празнува за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не шият и не варят боб и леща,за да не разсърдят чумата, шарката и "синята пъпка". Младите невести стават рано и още преди изгрев слънце месят содени питки, намазани с петмез или мед, които се раздават на близки и съседи за здраве. Една от тях се оставя на тавана "за белята, за лелята", т.е. за чумата. 
 
Имен ден днес имат всички, носещи имената Антон, Андон, Антоан, Антония, Антонина, Антоанета, Тончо, Тоня, Дончо, Донко, Донка.
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...