ориентири 11 ян. 2018 2018-01-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbkpiIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4d68cde2c78824ab4305b45a8b13da3308951eb0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_30066.jpg

Burgas Reporter Ltd.

„Институт за пътна безопасност“: Нужна е нова национална стратегия за движението по пътищата

В страната трябва да бъде създадена организация с достатъчно голям административен капацитет, за да извършва постоянен мониторинг на пътно-транспортната обстановка и да подпомага ефективно Министерският съвет при взимане на решения -  за това настояват от Сдружение „Институт за пътна безопасност“ (ИПБ).

Вчера Сдружението презентира своята дейност в няколко български града, сред които беше и Бургас.

„Анализите, които тази организация ще изготвя и мерките, които ще предлага ще се предоставят на МС и на областните управители, а те ще възлагат тяхното изпълнение. Необходимостта ежегодно да се одитира цялата дейност по изпълнение на целите също налага да се създаде такъв орган“, поясни Михаил Попов, секретар на Фондация „Безопасни улици от Валя“ и координатор на Института за пътна безопасност в Бургас.

От Сдружението настояват да бъде създадена нова национална стратегия за единна държавна политика по отношение на безопасността на движението по пътищата.

„Към момента, целият този процес е неработещ. За пътната безопасност у нас отговарят множество държавни институции, но при тяхното взаимодействие се вижда организационен дефицит. Обобщаването и анализирането на информация за ПТП пък е възложено единствено на МВР. Отделно, контролът върху тези институции се осъществява от самите тях. Мерките, които предприемат държавните органи пък са свързани единствено с правилата за движение по пътищата и контролната дейност на съответните служби.”, смятат от ИПБ.

Именно провокирани от невъзможността на държавата да се противопостави ефективно на пътнотранспортния травматизъм, редица експерти, пострадали при ПТП и техни близки, граждани и организации, се обединиха в цялата страна в „Института по пътна безопасност“. 

В поредица от срещи и инициативи, неговите членове ще предложат реално действащи мерки, които могат да бъдат приложени и у нас, за да се намали черната статистика на загиналите по пътищата. 

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...