образование 02 ян. 2018 2018-01-02 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcXBHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--196a49ad83854a4fc0a49add8040c13d0b66fc29/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29976.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Георги Димитров: В община Карнобат мислим с пет години напред, за да осигурим работни места за нашите ученици

В началото на новата година ви представяме амбициозното намерение на кмета на община Карнобат и неговия екип да недопуснат появата на остра липса на квалифицирани кадри в някои отрасли на местната промишленост. Оказва се, че г-н Димитров и колегите му от администрацията вече са предприели конкретни стъпки. В следващото интервю ще ви покажем какви са те.

Каква идея стаи зад споразумението, което обмисляте с  пловдивския Висш институт по хранително-вкусова промишленост ?

Идеята е да направим връзка между средното и висшето образоване и това да е съобразено с потребностите на общината и пазара на труда. Ние имаме огромна суровинна база, имаме преработвателна промишленост, имаме пазар на продукцията, морето е до нас и сме голяма логистична база Беше логично да се свържем с Хранително- вкусовия институт в Пловдив и след няколко разговора с ректора на института стигнахме до първата среща.

Тя беше проведена през декември в три училища. В професионалната гимназия по селско стопанство и в двете средни училища „Кирил и Методий“ и „Христо Ботев“

Срещите бяха много ползотворни и вече е ясно, че всичко ще започне с предварителна  подготовка на желаещите да учат в Пловдив. Те ще пишат реферати и някои от тях биха могли да влязат в учебното заведение дори без приемен изпит, ако покажат съответните знания.

През януари ще проведем втора среща, но вече в нея ще се включи и бизнесът, за да участва разговорите с ректора на института. Ще търсим вариант за дългосрочно сътрудничество, ще обявим нашите потребности  от квалифицирани технолози, специалисти в хранително-вкусовата промишленост, от специалисти в производството на хляб и вино, от кадри в преработката на плодове и зеленчуци, замразяването им и консервирането им. В региона има нужда от такива кадри, от специалисти по хладилна техника, например, а това са тясно профилирани специалисти. Такива се създават точно в Пловдив, в единствения такъв институт по хранително-вкусова промишленост.

Ако бизнесът от тази сфера настоява за нови и нови специалисти, означава ли това, че предприемачите искат да развиват и разширяват своите производства, т.е да останат в Карнобат?

Да, това означава. Бизнесът е заинтересован от такива специалисти  и изразява готовност да поеме таксите им за обучение, да се дават стипендии, евентуално, да има обвързване с договори , за да си осигурят кадри, т.е да им се осигури предварително работа след дипломирането им.

Срещата между бизнеса  и института  е планирана за януари, както вече казах. Водихме предварителни разговори с ректора на института, с г.жа Виолета Илиева от Регионалния инспекторат по образование, с наши директори от училища.

По всичко личи, че Община Карнобат не иска да е част от процеса за създаване на дипломирани безработни в цялата страна, а търси начини да гарантира нови работни места…така ли е?

Мислим с пет години напред. Изпращаме нашите зрелостници да учат  и искаме да им гарантираме, че ще имат работни места в Карнобат и ще имат къде са се реализират.

През януари ще говорим и за възможностите за „дистанционно обучение“ за хората, които вече работят в съответната промишленост и биха искали да завършат подходящото образование.

Автор: Красимир Калудов

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...