култура 30 дек. 2017 2017-12-30 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcGhHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--029b40c02a111f2399633de0a709d77521ce7c29/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29956.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Маруся Русева обещава още много хитови постановки през 2018 г.

Тя е усмихната, много позитивна и е от щастливците, които са превърнали хобито си в професия.

Името ѝ е Маруся Русева и е управител на "Арт Ателие" - културната организация, която води в Бургас някои от най-големите звезди на театралното и филмовото изкуство у нас. Часове преди да посрещнем Новата 2018-та, разговаряме с нея, за да видим каква е равносметката за изминалите 12 месеца и да "надигнем" завесата за постановките, които предстои да гостуват догодина. Ето какво разказа Маруся Русева само пред "Бургаски репортер":

- Може да се каже, че ти си човекът, който разпъва "червената пътека" в Бургас за много родни звезди. В края на тази година каква е равносметката - колко постановки и кои актьори успя да докараш в града и областта?
 - Равносметката е 31 постановки, които са гледани от около 14 000 зрители. Сред тях имаше две класики – на Шекспир и на Островски, 7 български автори, 11 комедии и 1 детско представление. Абсолютен рекорд държи „Железният светилник” на Театър „Българска армия”. Представлението гостува за десети път в Бургас през тази година и винаги се играе при пълна зала. 
Голям успех имаха комедиите „Жена ми се казва Борис” и „ Мъжът на жена ми” . И двете представления гостуваха неколкократно в града. 
Актьорите, които идват в Бургас, са вече добре познати на местната публика. Сред тях е трупата на театър „Българска армия” в лицето на Стефка Янорова, Антоанета Добрева- Нети, Стойко Пеев, Владислав Виолинов, Тирган Торосян, Александър Дойнов, Ненчо Илчев. Тази година в града гостуваха още Станимир Гъмов, Румен Угрински, Димитър Рачков, Любо Нейков, Мария Сапунджиева, Кирил Ефремов, Христо Гърбов, Албена Михова, Виктор Калев, Мариус Куркински. Много са и със сигурност ще пропусна някой. Радвам се, че Бургас вече не е непознат град за толкова много родни актьори. 

- Каква оценка би дала на изминаващата 2017 година? Кои са най-силните моменти - и хубави, и недотам приятни? С какво ще запомниш отминаващите 12 месеца?
- Бих дала на изминалата година оценка 6. Когато започвах преди почти седем години, организирах по една, максимум две постановки на месец. Сега са по три постановки, а има и месеци с по четири-пет представления. Изключително съм благодарна на публиката, без която всичко това нямаше да се случи. Защото хората са тези, които правят нещата възможни. 
Силни моменти – няма да забравя, когато гостува спектакълът на Стефан Цанев „Тайната вечеря на Дякона Левски”, почти цялата зала повтаряше клетвата заедно с Веселин Калановски, който беше в ролята на Апостола. Няма да забравя пълната тишина по време на „Черното пиле” на Мариус Куркински. Хората бяха като омагьосани. Със сигурност ще помня и залповете смях по време на „Вражалец” и „Жена ми се казва Борис”, хората едва си поемаха въздух. 
Не дотам приятните моменти не си ги спомням. Имам една такава особеност да „изтривам” от главата си неприятните спомени.

- Все още ли смяташ, че бургаската публика е една от най-добрите в страната? Какви са отзивите на актьорите?
- Бургаската публика е особена, не подлежи на категоризация и анализ. Понякога това, което се приема и е успешно в другите градове, тук се възприема по съвсем друг начин. Но въпреки това, публиката ни е неповторима и голяма част от актьорите го споделят.

- Какви са плановете ти за Новата 2018 г. Надигни малко завесата и издай в аванс какво да очакваме на бургаска сцена в първите месеци на годината?
- Програмата на Културна организация „Арт ателие” е наредена почти до април. Започваме ударно през януари с три премиери – „ Дядо Коледа е боклук”, „ Жан и Беатрис” и „Тартюф”. През февруари отново ще гостува „ Жена ми се казва Борис” и „Догодина по същото време”, както и много други пиеси. Събитията могат да се видят на страницата на „Арт ателие” и в групата „На театър с Маруся” във Фейсбук.
 
 - Какво би си пожелала в навечерието на Новата година?
- Пожелавам си да съм здрава и всички около мен да са здрави – психически и физически. Да продължавам да съм заобиколена от добри хора, да се усмихвам, дори и когато ми идва да се озъбя. Пожелавам си наистина да сме добри, да се подкрепяме и да си помагаме кой с каквото може.
 
 - А какво пожелание би отправила към своите съграждани?
- Да са здрави и добри. Да пазят и да се грижат за града си. Да са усмихнати. Да ходят на културни събития, за да могат да хранят душите си!
 


Коментари

култура ...


региони ...


различно ...