различно 30 дек. 2017 2017-12-30 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcUpHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--27f101f98e96534fbf1e17a4925692bb4053b1c3/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29953.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Докато слушаме речта на президента, пропускаме да благодарим на старата година ,че ни е търпяла

Остава само един ден до доклада, пардон до речта на президента в полунощ. Той, човекът ще направи един кратък анализ на изминалата година, ще гледа сериозно и накрая ще ни пожелае разни хубави неща.

А на площади и пред отрупаните маси хората нетърпеливо ще очакват онзи миг, когато старата година се изнизва с наведена глава по терлици, а новата пристъпя с неуверени крачки на сцената.

От масираното нашествие на американски филми, посветени на Коледата, проумях, че всяка една мома американка, която умее да прави красива коледна украса, си гарантира светло бъдеще с богат жених, боготворящи я съседи и дори цял квартал. Американската девойка е красиво облечена, с искрящо бели зъби и двата и предни зъба са по правило грамадни. Същата клета мома виси край елхата часове и подрежда ли подрежда, а злите сили и пречат всячески. Накрая елхата е подредена и всичко е прекрасно. Младите се обичат, а старите се взимат или обратното. По същото време от една българска мома се очаква да може да прави сарми, баници, печена свиня, тиквеник, да наточи вино, да подреди масата и да я държи постоянно пълна и препълнена, да забърсва подовете и да изчисти прозорците, да украси елхата естествено...сама естествено. И никой не и пречи, туй де...никой не и помага. Такива са дребните разлики между американската и българската Коледа, между американската и българската мома. Ето ,на...по НОВА дават пак американски коледен филм. И главната героиня и главният герой са бая озъбени. И коледната украса е в дъното на историята. Само че аз за Новата година разсъждавах. Къде се отплеснах.

Само си представете как се чувства Новата година. Още не се е появила и сме я затрупали с очаквания, с желания, с изисквания и я дърпаме за ръкава с най-щури молби и мераци.

Ами, да е мислила, когато се е хванала за тази работа.  Хем да види какво му е на премиера, от когото всички искаме да ни дава и той дава ли дава на всекиго по нещо. 

В предпоследния ден на тази година ще ни вали дъжд, ще ни похлупват облаци и ще е поносимо хладно, някъде около 7 градуса в Бургас и в региона.

А сега ще се извиня на отминаващата година ,че изхвърлих всички календари с нея още през месец ноември Сигурно е имало защо. На нея и остава само още един ден, за да ме накара, да я запомня с хубаво. И ще благодаря на старата година, че ме е търпяла цяла година.

Нека е хубав денят ви.

автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...