различно 25 дек. 2017 2017-12-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbkJHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--e67e1cc7cb5509a075a94f5914c7f7dd12b68992/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29909.jpg

Burgas Reporter Ltd.

А знаете ли тези неща за Коледа?

Обикновено около Коледа сме толкова заети с песни, звънчета и подаръци, че рядко ни остава време да се запитаме откъде и защо е дошло всичко. 

Ето няколко любопитни факта, които отговарят на въпросите, които не си задаваме.

1. Честит не-рожден ден!
Днес празнуваме Рождество, но никой не е виждал акта за раждане на Иисус Христос. Противно на всеобщото схващане, в Библията не се споменава точна дата на раждането му. Всъщност, повечето историци вярват, че той е роден през пролетта. През 4-и век Католическата църква решава да обяви раждането на Исус за официален празник и Папа Юлий Първи избира датата 25-и декември. По-интересният факт обаче е, че датата съвпада с езическия римски празник Сатурналия, който в превод означава “оргия”. Твърди се, че това е чиста случайност.

2. НАСА знае истината
През 1965 г., докато пътуват обратно към орбита, двама астронавти забелязват нещо, което не могат да идентифицират. По радиото го описват като фантастично. След няколко минути напрегнато мълчание в базата на земята се дочува тих звън на камбанки и хармоника. За жалост се оказва, че не Дядо Коледа свири “Джингъл белс”, а двамата астронавти, които решили да се пошегуват. По-късно мъжете даряват хармониката и звънчетата на Националния музей на авиацията и астронавтиката, където в момента са изложени на показ.

 3. Коледа по света
Коледните традиции се различават между различните култури. Финландците често посещават сауни на Бъдни вечер, докато португалците честват денят на живите и мъртвите на Коледа, и определят допълнителни места за душите на починалите. В Гърция някои вярват, че злите духове, наречени „каликанцери“, препускат диво и хаотично по време на 12-те дни на Коледа. Благодарение на своето географско положение пък, новозенландците и австралийците се наслаждават на Коледа на плажа или на барбекю. Междувременно Испания приветства най-голямата лотария в света.
 
 4. Война по време на Коледа
Пет месеца след започването на Първата световна война, войските по Западния фронт си взели почивка, за да попеят коледни песни едни на други на бойното поле. На следващата сутрин германските войски излезли от окопите и започнали да пристъпват към Съюзническите войски, пеейки "Весела Коледа" на английски. За щастие, това не било трик. Дузини британски войници се появили, за да ги поздравят, а някои дори разменили цигари като подаръци. Обявеното по-късно като “Коледното примирие на 1914 г.” е един от последните примери за рицарско поведение по време на война.

5. Родината на коледната елха
Още преди християнските времена, германците украсявали вечнозелени дървета, за да осветят тъмните мрачни дни на зимното слънцестоене. Първите коледни елхи, така, както ги познаваме днес, се появяват през 17-и век в Страсбург. Когато Кралица Виктория се омъжила за германския принц Албърт през 1840 г., той пренесъл традицията в Англия.

И все пак помнете, че Коледа се носи в сърцето и се крие в малките ГОЛЕМИ неща. Пазете духа на Рождество целогодишно и правете хората около вас щастливи всеки ден. Весели празници!

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...