различно 25 дек. 2017 2017-12-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbVpHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--8c7b1d8dc7e4b358fce0b2d8562a8e6da78a8c13/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29908.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Няколко приказни коледни места, които си струва да "посетите"

На Коледа всеки си позволява да мечтае. 

Дори най-големите скептици, отричащи чудесата по принцип, в дните около Рождество си спомнят за детските години, когато са вярвали в приказките.

За вълшебното лице на Коледа заслуга имат и редица литературни произведения, които през годините са станали любими на милиони хора по света. 

Предлагаме ви да попътувате до няколко приказни места, които пазят духа на Коледа.

1.Коледната забава на Фезиуиг от „Коледна песен” на Чарлз Дикенс
Ебенизър Скрудж, главният герой на „Коледна песен”, не е някой, с когото бихте искали да прекарате празниците. Затова пък господин Фезиуиг, негова пълна противоположност, би бил страхотна компания. Той умее да организира най-страхотните празненства в града.

2.Училището по магия и вълшебство „Хогуортс” от поредицата за Хари Потър на Джоан Роулинг 
Сцените с коледни празненства в книгата са едни от най-забавните и сгряващи душата. Освен това ни накараха наистина, ама наистина, да завидим на учениците от „Хогуортс”. Хей, Дъмбълдор, а нашите писма къде са?

3. Царството на сладките от „Лешникотрошачката” на Сюзън Джефърс (адаптация по Ернст Теодор Амадеус Хофман)
Магическото царство не присъства в оригиналната история на Хофман – появата му е за първи път в прочутия балет на Чайковски. Адаптацията на Джефърс също го включва и го съживява за малките читатели, което му печели позицията в този списък. Няма да намерите по-емблематично коледно място от това.

4. Нарния от „Хрониките на Нарния” на К.С. Луис
 Поради силните християнски убеждения на К.С. Луис неговите книги изобилстват от религиозни образи, включително коледни картини. Бялата вещица години наред пречи на Дядо Коледа да стигне до Нарния, но когато нашите герои решават този проблем, той прави своето триумфално завръщане. Дядо Коледа в Нарния? Със сигурност искаме да присъстваме на това.
 
 5. Северният полюс от любимите ни книги за Дядо Коледа
Не можем да не включим Северния полюс – място, на което се развиват толкова много приказни истории за Дядо Коледа. Следвайки традициите на коледните приказки, Северният полюс е представян като местност, населена с правещи играчки елфи. Това автоматично го превръща в далеч по-подходяща локация за отбелязване на празниците от истинския Северен полюс, който се намира в средата на Северния ледовит океан.

6. Полярният експрес от „Полярен експрес” (‘The Polar Express’) на Крис Ван Олсбург
Полярният експрес ви отвежда на Северния полюс, разбира се, но ние не бихме се възпротивили да посрещнем празниците, без изобщо да слизаме от него. Защото илюстрациите на Крис Ван Олсбург представят вътрешността на влака като едно прекрасно, спокойно и красиво място. Всички на борда!

7. Хувил от „Как Гринч открадна Коледата!” (‘How the Grinch Stole Christmas’) на Доктор Сюс
Жителите на Хувил са ненадминати в честването на Коледа. Те до такава степен са изпълнени с коледен дух, че успяват да го предадат дори на киселия Гринч. За хора като нас обаче намирането на Хувил ще е трудно – от друга книжка от поредицата („Horton Hears a Who!” („Хортън чува Ху!”)) знаем, че Хувил съществува върху една прашинка. За съжаление, най-вероятно няма да се поберем.

Източник: vsichkozaknigite.bg

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...