икономика 21 дек. 2017 2017-12-21 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBazFHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3a5807025c3022ee49315807c4ad2bdd9b6cccf1/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29874.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Диян Димов: Имаме подобрение по всички показатели в Пристанище Бургас през тази година

В Пристанище Бургас предстои да бъде направен анализ на постиженията през годината. Дни преди нейния край данните сочат сериозен ръст на товарообората и значителна печалба. За успехите на порта ще ни разкаже неговия изпълнителен директор Диян Димов.

Към края на годината позитивни ли са данните в Пристанище Бургас?

Има още дни до нейния край, но можем да кажем, че в изминалите единадесет месеца няма показател, по който да няма подобрение и резултат в количествено и в качествено отношение. Структурата на пристанището е такава, че много от разходите се натрупват в края на годината, което ще промени параметрите като количество, но не и като качество. Това, което е сигурно, е повишеният товарооборот спрямо 2016 год. със сериозна брутна и нетна печалба. Увеличена е средната работна заплата с над 10%,  а това са показатели, които можем вече да обявим.

За първи път от много време насам си направихме с колектива коледно парти в Магазия 1 със съзнанието, че сме си свършили добре работата.

На какво се дължат тези подобрени показатели? На икономическата ситуация в страната или на по-добрата организация в Пристанището?

Не мога да не отчета, че наистина всички товародатели в България в последно време много активно работят на външните пазари. Разширява се номенклатурата на обработваните товари през Пристанище Бургас. Имам предвид не само през местата на държавния оператор, но и на останалите. Увеличението на товарооборота е навсякъде независимо от кризата в металургичната промишленост в Украйна заради някои трусове в тази държава и заради затварянето на заводи в Донбас. Те вече възстановиха производството си и се надявам през следващата година да имаме още по-добри резултати.

А промяна в ситуацията с круизния транспорт? Възможно ли е някакво преструктуриране на този транспорт, след като в Истанбул пасажерски кораби почти не хвърлят котва?

За съжаление Истанбул вече трета година е отписан от картата на круизния туризъм. Предните две години въпреки това успяхме да привлечем круизи от Пирея и Ираклион, имаше интерес, но разходите, които компаниите имат за едни преход от Пирея до Бургас са много големи. Таксите на Босфора пък са увеличени 300 пъти, от 5 000 долара вече са около 150 000 долара за минаване в двете посоки. При това положение таксите стават непосилни и високи. 

С колегите от Варна, Констанца и Истанбул сме в оживена кореспонденция от два месеца и имаме нов президент на асоциацията. Искаме да „атакуваме“, условно казано, тези такси, тъй като те са много високи.

Това ли е пречката, която блокира круизния туризъм в Черно море.

Не, не са пречка таксите, имам предвид не са основната пречка, а една от причините. Интересът от предните две години беше голям. Всичко може да се промени. Тенденцията от последните две години по думите на шефа на „Карнавал круизес“ е „Пътуванията не зависят вече от форсмажорни обстоятелства“ Много бързо се възстановяват маршрути и заявки. Дори ураганите и разрушенията в Карибите не успяха да откажат компаниите от тези дестинации.

При нас водеща е сигурността, а в момента водещите круизни компании и правителствата на някои държави, които оказват влияние върху този бизнес, смятат, че сигурността в черно море все още е проблемна.

автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...