политика 20 дек. 2017 2017-12-20 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbFJHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--1d02ce298dec9d879bc37838428cd1aaafe2e58e/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29859.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Георги Дражев: Презастрояването отне 5000 места за паркиране в бургаския к-с „Лазур“

Георги Дражев е зам. председател в общинския съвет в Бургас. На последното заседание той се противопостави решително срещу предложението на мнозинството да бъде въведена „Зелена зона“ за паркиране.  Представяме ви неговите аргументи.

Защо така яростно се обявихте срещу обособяването на „зелената зона“ за паркиране в Бургас?

Категорично съм против срещу решаването на градоустройствени проблеми с нови такси, данъци и ограничения. Ние сме курортен град, а „зелената зона“  ограничава всъщност свободното движение на хората с автомобили към най-привлекателната част от Бургас през лятото, Морската градина и морето.

Чисто прагматично да погледнем…в почивните дни през лятото в тази част на града има стълпотворение от хора и автомобили. Вие какво разрешение предлагате извън варианта „Зелена зона“?

Трябва да се помисли за  градоустройствен план, който да възстанови отнетите и унищожени от презастрояването паркоместа в „Лазур“. Този жилищен комплекс беше буквално унищожен и опошлен от торбите с пари, от корупцията и от презастрояването. Перфектният градоустройствен план, който навремето и създаден по най-добрите френски образци, беше опорочен. Наблъскаха със сгради „Лазур“ и фактически унищожиха 5000 парко места.

Как ще се компенсират тези изчезнали места?

Първо да премахнат бариерата в края на Северния плаж към Солниците. Това пространство край жп линията може да поеме 1000 автомобила. Велоалеята може да бъде вкарана в парка, колоездачите нямат задължения да карат точно край морето или върху местата, където може да има позиции за паркиране. Можем да отнемем една ивица от два метра в Морската градина, за да се създадат нови парко места.

А идеята за обособяване на „буферни“ паркинги в началото на Бургас, където посетителите да оставят автомобилите си и да ползват различни видове интегриран транспорт…това решение ли е?

Това е пълни глупости, директно прекопирани от западни мегаполиси. Това е неприложим вариант за Бургас. Някакви идиотски концепции, които се опитват механично да въведат тук.  Бургас има патриархално излъчване, той е балкански град, в който хората обичат да общуват, да спират с колите си навсякъде. 

А защо тези близо 400 места за паркиране в морска гара още не се използват пълноценно? Летовниците дори не знаят, че тези места съществуват и се лутат с часове, докато намерят къде да паркират? Не е ли нужно вие като общински съвет заедно с общината да популяризирате тази алтернатива?

Ами, от една страна това е правилно, но от друга…хората искат да спират край Приморския парк и край морето. Може би беше грешка даването на два три декара към хотел „Приморец“ , които отнеха от истинския характер на Приморския парк и хората отбягват тази част. 

„Зелената зона“ решава проблеми или поражда нови според вас?

Поражда нови.  Все по-нови и все по-трагични. Градоустройството е рушветчийско и корупционно и трябва да подлежи на жестоки санкции. Тярбва да има хора в затвора от строителството.

автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...