региони 20 дек. 2017 2017-12-20 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBajFHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--942f9cfe42038bd6baf591634410a5fba8d20b67/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29858.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Диян Димов: Зоната за обществен достъп до Морска гара ще предлага общо над 500 места за паркиране

Изпълнителният директор на Пристанище Бургас Диян Димов защити в общинския съвет идеята за въвеждане на "Зелена зона" за паркиране в зоната около плажната ивица и край Морската градина.Той се опита да успокои разгорещените спорове в залата като посочи една все още недокрай пълноценно използвана алтернатива за паркиране в Бургас. Още по темата от следващото интервю.

По време на обсъжданията на „Зелената зона“  в Бургас имаше много спорове в общинския съвет, но ви припомнихте ,че съществува едно елегантно решение на проблема с местата за паркиране…защо смятате, че зоната около Морска гара е алтернатива?

Винаги при проектирането на Зоната за обществен достъп са били включвани 20% зелени площи и в това отношение сме най-зеленият терминал по отношение на живата растителност. Има и много места за автотранспорта, който обслужва круизните кораби. Става въпрос както за автомобили, така и за автобуси. Зоната за свободен достъп на Пристанище Бургас, в първата и фаза, осигурява над 300 места за паркиране. Те са разчертани,могат да се ползват от бургазлии и от гостите на града. Ще се въведе и система за паркиране, която да регулира през лятото целия процес  там.

Това е логично заради предстоящото откриване на още нови обекти, ресторанти, магазини и други…

Да приемем ли като предимство на тези парко места близостта им до Централния плаж?

Ако погледнем назад във времето и в историята, ще видим, че целият живот на Бургас, културен, духовен, спортен, развлекателен е бил в тази част на града. Старите бани, Мостика…Съществуващите парко места, след това новите парко места, които ще бъдат обособени във втората фаза на Зоната за обществен достъп, над 150 общо, ще създаде общо над 500 места за паркиране. Това няма да пречи на тази територия за рекреация на хората, тъй като това са над 70 000 кв. м с функционално разпределение на зелени площи и зони за паркиране.

Това част ли е от политиката на Пристанище Бургас за отваряне на града към морето?

Естествено. Всички стъпки по темата за функциите на Зоната за свободен достъп са свързани с това. Не само създаваме нови възможности за рекреация и свободен достъп на хората, но освен това освобождаваме и централна градска част от натиска на паркираните в нея автомобили. 

Бихте ли призовал тогава общинска администрация и заетите в сферата на туризма да популяризират повече Зоната за обществен достъп до Пристанище Бургас, за да могат повече летовници и посетители да паркират спокойно в нея и да не задръстват улиците в центъра и край плажовете?

Предполагам, че Морска гара Бургас е известна вече не само в страната, но и извън пределите на България. Естествено, че това е привлекателен център за летовниците и те ще идват.

Тези паркоместа до Пасажерския терминал решават ли частично проблемите с паркирането?

Да, те са близо до историческото ядро на Морската градина, до Централния плаж. Могат сравнително оптимално да разпределят автомобилите. Имам един друг призив към велосипедистите в Бургас. Карайте си нормално велосипедите.

автор: Красимир Калудов

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...