различно 20 дек. 2017 2017-12-20 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBanBHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3e379aaaaa9893fa9a19312ec8ed2a31d781d5e9/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29855.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Игнажден е! Ето какви са вярванията за този ден

Православната църква отбелязва днес – 20 декември, Игнажден – ден, посветен на Св. Игнатий Богоносец.

Светецът е един от най-добрите ученици на Св. Апостол Йоан Богослов и е определен от Христос да проповядва Неговото слово.

Св. Игнатий е живял в края на I и нач. на II в. По времето на император Траян той е откаран в Рим и заради вярата си е хвърлен на лъвовете, които го разкъсват.

На Игнажден се отслужва празнична литургия. Денят е съпътстван и с много народни вярвания и ритуали за здраве, плодородие и късмет. Според нашите прадеди именно от днес започват т.нар. „Мръсни дни” (от Игнажден до Богоявление). Това е и преходът от старата към новата година.

Вечерта срещу празника се прави първата кадена вечеря, която е постна. На трапезата се слага сурово жито и цели орехи. Върху пита или в купа с жито се забожда свещ, която се оставя да гори. Най-възрастният член на семейството прекадява с тамян дома. След това парче от питата, суровото жито и орехите се прибират.

По-късно вечерта или сутринта на Игнажден с тези прекадени продукти и пепел от огнището се обикаля ритуално къщата. Пепелта и житото се ръсят по земята за плодородие.

На самия празник е прието трапезата да е постна, като традиционни ястия днес са боб, варено жито, ошав, орехи, варена царевица, зеле, лук, туршия.

Най-характерен за Игнажден е ритуалът полазване. Той е свързан с първия влязъл вкъщи човек, наречен полазник. Ако лицето е добро и богато, плодородна и щастлива ще е новата година. Навремето това вярване е било толкова сериозно, че понякога още на предната вечер стопанинът на къщата се обличал в официални дрехи и отивал да покани избран от него човек да му гостува на следващия ден. Така се гарантирало, че първият, прекрачил прага на дома, ще е желан и подходящ гост.

При прекрачване на прага полазникът задължително трябва да внесе нещо в къщата. Домакините го канят да седне, за да седят и да мътят кокошките. Освен това стопанката го посипва с пшеница, пукана царевица и боб, за да има плодородие. Домакините нареждат трапеза за своя гост и го даряват с нови дрехи.

На Игнажден не се дава нищо назаем, за да не се даде късметът. Днес не се ходи и по съседи, за да не се пръскат кокошките. В някои краища на страната жените навиват кълбета от прежда, за да не са запъртъци яйцата и да има много пилета.

Бременните жени не работят нищо от Игнажден до Коледа, за да родят леко.

От днешния ден започва събирането и на коледарските дружинки.

Имен ден днес празнуватИгнат, Игнатка, Ига, Иго, Пламен, Плама, Пламена, Огнян, Огняна.
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...