различно 18 дек. 2017 2017-12-18 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBajVHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4c59cc93d58874b028517529cdfcfc95d52285ec/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29832.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Ако парламентарните избори бяха лотария, а бюлетините бяха лотарийни билети

Уважаеми другарки и другари, скъпи съотечественици, госпожи и господа, управляващи и управлявани, молекули, приятели, съседи,  роднини и вие светли примери за подражание и гордост българска, Динко и Луна. 

Решил съм преди да споделя с вас обобщената прогноза за времето, да ви споделя „нЕкои свои съображения“, както казваше един Човек от народа.  

В последно време си мисля, че не е далеч денят, когато изборите ще се превърнат в лотария, т.е избирателят ще получава бюлетина с квадратчета, които ще изтрива със стотинка.

Съответно лотарийните билети ще носят имената „Стабилност“, „Кохезионна политика“, „Евроинтеграция“, „Икономически растеж“, „ Коалиционно споразумение“, „ Ръст на доходите“, „Здравна реформа“, „Патриотизъм“, „Фискална дисциплина“, „Борба с контрабандата“   и прочие такива красиво звучащи термини.

Демек плащаш два лева в избирателната секция, изтриваш билетчето си и отдолу изскача името на някоя партия, на една от всичките. Това ти бил късметът. На печелившите честито. 

По този начин изборите ще станат законно платени и естествено ще ги плащаме ние, не че и сега не го правим, но при изборите-лотария някои от гласуващите ще печелят награди, например „изпълнител на обществена поръка“, „подизпълнител“, „партийно назначение“,  „кариерно развитие“, „бенефициент на грантова схема“ , „председател на общинска или парламентарна комисия“, „посланик“ и прочие такива благинки.

И тогава всичко ще е законно и купуването на гласове ще изчезне, защото вече никой няма да ни купува, а ние сами, доброволно ще си плащаме за правото да гласуваме в изборите. Дори предполагам, че билетите за изборната лотария ще се продават в точно определени търговски пунктове с точно определено име, а така ще отпадне необходимостта от разкриване на  изборни секции. 

И по телевизията ще показват как някой човечец с вид на тотален клетник ще обяснява „Ами, на …купих си билетчето „ Стабилност“ , изтрих го и когато видях, че печеля обществена поръчка, се разтреперих от щастие“ , а пък някаква женица, заобиколена от буркани с лютеници и щайги със зеле / все пак действието в клипа се развива в смесен селски магазин/ ще добави „Ама, много се радвам за този наш съселянин, той заслужаваше най-после и на неговата улица да изгрее слънце и затуй от сърце му пращам един конграчулейшън“, демек човекът вече ще стане богат, защото е спечелил обществена поръчка. То и сега едни и същи определени хора печелят обществени поръчки и стават богати, но чрез лотария може кръгът им да се разшири, нали?

Защо ви казвам това ли? Защото у нас и политиците и лотарията обещават еднакво красиви неща.  Казват ви, че само срещу едно изтрито квадратче или само срещу една зачеркната цифра в бюлетината и вие можете да промените живота си.

В чудния свят на лотарията спечелилият участник  ходи по красиви места, харчи неограничено пари и всички се радват за него. 

В политиката…ами, спечелилите политици харчат парите на всички останали хора и им обясняват, че те трябва да са щастливи от това положение.

Затуй изборна лотария не е чак толкоз лоша идея, май?

Но за разлика от политиците и лотариите синоптиците не обещават хубави дни. Просто ви съобщават какво предстои.

Ето, понеделник ще ни донесе умерен северен вятър, стабилност, локви, коалиционна политика, променлива облачност, национална програма за енергийна ефективност, слаби превалявания от дъжд,  икономически ръст от 3.9% а максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат до седем градуса. 

А по градове и села хората още по първи петли стават и тръгват…да трият билетчета, докато в главите им ехти

Недей дочаква и зори, върви билетче си купи,

Като няма прокопсия, изтрий ти тази орисия

/да ме прости Яворов/ 

Нека е хубав денят ви. 

Автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...