здраве 16 дек. 2017 2017-12-16 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBakpHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--536a29ad9bafe4415428d39d30840437d6545cf7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29820.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Георги Димитров: Общинската болница в Карнобат е близо до хората и е една от малкото в страната без финансови задължения

По време на XXIII заседание на общинския съвет в Карнобат съветниците гласуваха общината да има двама свои представители в екипа, който ще създаде новата Национална здравна карта. Пред наглед рутинното гласуване кметът Георги Димитров се обърна към съветниците, за да им каже, че решението им е определящо за бъдещето на местната болница. Ето и неговият коментар малко след края на сесията.

При гласуването на една от точките в дневния ред на последната сесия се обърнахте към съветниците и им казахте, че целта е да запазите болницата в Карнобат. Защото толкова години водите с екипа си тази битка?

Тази битка към настоящия момент ние я печелим.  Дори сега започваме ремонт на детското отделение, което не беше отдавна реновирано. В други отделения също сме извършили необходимите ремонти. Направили сме и външно саниране на сградата с пари по Фонд „Козлодуй“ и сме гарантирали пет години устойчивост, от които три години вече изтекоха.

Какво очаквате от създаването на новата „здравна карта“ ?

Новата здравна карта предполага оптимизиране на болничната мрежа на страната…

…но това оптимизиране сигурно предполага закриването на неефективни и губещи общински болници…има ли заплаха за болницата в Карнобат?

вероятно ще има закривания в страната, още повече че голяма част от общинските болници са в една неизгодна позиция, свързана главно с финансирането им. Понеже са с ограничен ресурс от Здравната каса, това ще наложи оптимизирането им. Има места в страната, не е тайна, например в София и Пловдив, където са концентрирани много от болниците, затова трябва да се търси някакво "географско" позициониране, за да бъдат болниците наистина близко до хората в цялата страна. 

Нашата общинска болница обслужва две общини, Карнобат и Сунгурларе. Нямаме претенциите да е високотехнологично здравно заведение и все пак в този си вид тя е необходима на хората. 
С решението на общинския съвет ние изпратихме едни от най-добрите си специалисти, шефа на болницата и зам. председателя на общинския съвет, който работи в медицинския център, за да участват като експерти в разработването на Здравната карта. Така ще знаем какви варианти ще бъдат обсъждани, защото смисълът на решението на общинския съвет е ние да бъдем своевременно информирани за това какви разговори се водят в подготовката на националната здравна карта.

А иначе предимството на болницата в Карнобат е това, че в момента тя е една от малкото общински болници в страната, които нямат задължения. В областен и в национален мащаб.

Това е явно някакво изключение на фона на общия фон. Как се постига тази финансова дисциплина? 

Много просто. С добро управление. С добри мениджъри.

В годините назад обаче имахте критични моменти с болницата в Карнобат и тя беше пред закриване…какво променихте, за да я съхраните?

При нас проблемите с  болницата в Карнобат никога не са били свързани с финанси. Те бяха породени по-скоро от административни изисквания на национално равнище, примерно с изискване за определен брой анестезиолози. А точно тези специалисти са много малко в цялата страна. Ние и сега имаме проблем с кадрите, но той е всеобщ проблем за страната. Нашите кадри работят предимно навън, в чужбина.

А мислите ли, че доброто финансово състояние на болницата в Карнобат, което е хубаво изключение за страната, ще натежи като аргумент за запазването и в новата здравна карта? В края на краищата винаги се тегли черта и се вижда, че тя е на плюс, а много други са на минус.

Това, че е на плюс не е най-важният аргумент. Основният аргумент е това , че нашата болница е необходима за хората от община Карнобат и община Сунгурларе. 

 автор: Красимир Калудов
Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...