различно 15 дек. 2017 2017-12-15 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaVJHIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--5df8167a7d5f595b8bd0e60407509f97354b4f5f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29806.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Какво означава „Аве, Цезар…МОРАТОРИУМИ те салутант“

Това е днешната прогноза за времето, но преди да ви споделя някои важни подробности за градусите в ракията и градусите , които показват термометрите, ще си позволя едно лирично отклонение

Честно казано, нямам представа кой е казал, че „Историята се повтаря. Първо като трагедия, после като фарс“ Във всеки случай едва ли е бил български министър на културата.

Нямам предвид това, че един и същи премиер два пъти хвърля оставка и три пъти управлява „Отечество, любезно как хубаво си ти“. 

Оптимистите ще кажат, че „Повторението е майка на знанието“, а песимистите ще обяснят, че който ученик повтаря класа, значи е най-малкото тъп или учителите му не могат да го научат на нищо.

Аз обаче искам да ви привлека вниманието върху друга крилата фраза.

Казват, че е била казана от хиляди хора, български пациенти, които малко преди сетния си час се обърнали към своя самодържец и му рекли

„Аве, Цезар…МОРАТОРИУМИ те салутант“,  демек „Абе, ей министър-председателю, осъдените на смърт от твоя мораторуим върху лекарствата, те поздравяват и ти пожелават …“ следва твърде циничен текст….

Какво? Синът ми току що ми обясни, че съм в дълбока грешка. Не било „Аве, Цезар…МОРАТОРИУМИ те салутант“, а съвсем друго  „Аve, Ceaser, morituri te salutant_ (аве, Цезар, моритури те салутант), демек „Цезаре, осъдените на смърт те поздравяват“

Гледай го ти първородният. На баща си забележка прави. Сине мой, не съм в грешка или поне грешката е вярна.

И гладиаторите в Рим и пациентите в България са осъдени на смърт. И историята се повтаря отново…като трагедия и като фарс.

Преди години един наш премиер обяви мораториум върху плащанията по външния дълг, за да се спестят пари и държавата се срути. И хората настръхнаха, а патрициите им казаха, че говорят глупости. Патрициите бяха изметени малко по-късно. Сега по време на управлението на един премиер, който три пъти повтаря класа, туй де за трети път управлява, обявиха мораториум върху определени лекарствата, за да спестят 20 млн лева. И хората настръхнаха, а патрициите им казаха ,че говорят глупости.Рано или късно и тези патриции ще бъдат изметени.

Историята е показала, че мораториумите у нас не водят до нищо хубаво. Те не решават проблеми, а ги умножават.

А иначе максималните температури в Бургас и в региона ще достигнат до 13 градуса. Ще бъде слънчево, тихо, спокойно и дори топло. И няма да вали.

Е, на всички хора, осъдени да живеят в страната на мораториумите, нека е хубав денят ни

Автор: Красимир Калудов

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...