образование 06 дек. 2017 2017-12-06 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdWxGIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--b62d9e55c9c4db80dc32b0e53c3386d01ee9b81f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29719.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Българи събират книги за други българи ...на хиляди километри от България

Това е история за едно българско училище и за един бургазлия, чиито пътища са се пресекли наскоро. Срещата им е била кратка, но след нейния край се оказало, че всъщност… те не са се разделяли и са продължили да бъдат заедно. Нещо ги свързало завинаги.
 
Училището намерило свой нов приятел, а бургазлията Живко открил още една истина за себе си. Че България я има и извън границите и, че всъщност България е там, където са българите, които я обичат.
 
„Това е нещо страхотно. Училище „Св. Св Кирил и Методий“ е създадено от българин, който живее от 17 години в Малта, семейството му е там, но носи България в сърцето си. Бях в Малта като ученик, а не като турист и за мен беше невероятно усещане и бях много развълнуван да открия толкова задружна българска общност на  хиляди километри от дома“ – спомня си бургазлията, който прекрачва прага на този храм на българщината през ноември.
 
Там Живко се среща с едни истински родолюбци, които с много любов и вяра поддържат училището. За да го има, те не пестили време, енергия и пари и наели една красива сграда, където четири млади и ентусиазирани учителки преподават на близо 90 деца, българчета или деца от смесени бракове с българска кръв в сърцата си.
 
Училището е толкова добре организирано, от него струи такъв заразителен ентусиазъм, че получава пълната подкрепа на президента на Малта и всяка година на патронния празник 24 май празненствата са под егидата на малтийския държавен глава.
 
И понеже е силно впечатлен от възрожденския дух на тези наши сънародници, Живко ги попитал с какво може да им бъде полезен. 
 
Оказва се, че онова, което те най-много искат, са книги. Книги, написани от българи за други българи.  
 
Тогава бургазлията им подарява „История на Бургас“, защото носил тази книга със себе си, но когато се връща в своя роден град, решава да потърси подкрепа за българското училище в Малта и от други хора.
 
Когато разказва за този храм на знанието и родолюбието на своите приятели и съмишленици от Движение България на гражданите, те решават втората им благотворителна инициатива „Дар до сърце” на младежката организация на партията тази година да събере колкото се може повече книги за българските деца в Малта.
 
И така започва всичко.
 
„В тази кампания аз ще им подаря стихосбирка на Христо Ботев, защото харесвам много този наш поет и баладата „Хаджи Димитър“ ми е едно от любимите стихотворения“ – споделя местният лидер на ДБГ в Бургас Живко Табаков, който не крие щастието си от това, че бургазлии са се включили с голямо желание в кампанията. 
 
Един от първите дарове в инициативата за нашите малки сънародници в Малта е пълното издание на поредицата „100 неща, които трябва да знаем за историята на България“.
 
За своите млади съпартийци, които организират и провеждат кампанията,  Живко Табаков казва следното:
„Те не искат повече младите хора да напускат страната си. Самите те искат да останат тук в България и да направят така, че много млади хора по света да се върнат обратно в България“
 
А дотогава с помощта на бургазлията Живко и съмишлениците му българските деца в Малта ще могат да четат книги, написани от българи за други българи, защото България е навсякъде там, където има хора, които да я обичат.

още за самата кампания и как да се включите в нея можете да прочетете ТУК
Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...