ориентири 06 дек. 2017 2017-12-06 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdFJGIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--4e35a23440c4c8d031216fae99444e46f9a285e0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29712.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Навръх Никулден достойни бургазлии ще получат отличия

И тази година най-достойните бургазлии бяха отличени на специална общинска сесия навръх празника на града – Никулден.

Най-високото отличие кавалер на "Сребърния кръст на Св. Николай Чудотворец" получи композиторът Тончо Русев. Той е първият носител на този приз, като интересно условие е, че притежатели на отличието могат да бъдат само три живи личности едновременно. След това призът може да се връчва само посмъртно.   

За почетни граждани на Бургас днес бяха обявени певицата Янка Рупкина, историкът Вида Буковинова, художникът Руси Стоянов и футболистът Иван Притъргов - посмъртно.

Няколко изявени имена бяха удостоени с почетния знак "Ключа от кулата" на Община Бургас.

Един от тях е проф. д-р Георги Чалдъков. Призът му се връчва за неговия изключителен обществен принос не само в България, но и по света, за развитието на науки като анатомия, хистология, хистопатология, липидология, адипобиология и невробиология. Професор Чалдъков е автор на множество статии в периодичната преса, сборници от есета и други книжни издания, които вълнуват със своята мъдрост, гражданска ангажираност и висок морал.

Художникът Радостин Дамасков се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за неговия принос в културното развитие на града. Той работи в областта на малката пластика и монументалните форми. Негови творби са притежание на Музея на модерното изкуство в Кьолн, колекция на "П. Людвиг" както и на много галерии и колекции в България, Германия, Белгия, Холандия, Русия, Мексико и други.

Светла Стоева – диригент на бургаска хорова школа Милка Стоева, се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за принос в развитието на хоровото изкуство. През годините детският хор е прераснал в хорова школа, възпитала и създала много известни музиканти, певци и ценители на музиката. Огромен принос за високото ниво на хора и за неговите големи международни отличия има дългогодишният диригент и ръководител на хора - Милка Стоева. Към момента делото й се продължава от Светла Стоева.

Арх. Дунка Герганова се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за принос за развитието на архитектурата и опазването на паметниците в град Бургас. Архитект Герганова има богата и разнообразна професионална кариера, заемайки различни длъжности. Извършила е реставрации на църкви и знакови сгради в различни градове в страната.  Проектирала е множество сгради с обществено и културно значение. Автор е на  редица публикации и книги в сферата на архитектурата. Носител е на орден "Кирил и Методий" - първа степен, Златен Капител от САБ - 2011 г. и др.

Арх. Деви Симеонов се удостоява с отличието "Ключът от кулата" на Община Бургас за принос за развитието на архитектурата и градоустройството на Бургас.  Архитект Симеонов е извършил проектирането на множество обществено значими сгради както в Бургас, така и в различни градове на страната. Голяма част от времето и силите си архитектът посвещава на изследователска и събирателска работа, свързана с градоустройството на Бургас, с неговата архитектурна история, а също така на изследване на родовата памет и подготовката на личния си архивен фонд. 

С Почетна значка на Община Бургас се награждават няколко човека, проявили смелост, спасили човешки животи и предотвратили тежки инциденти. Сред тях е Женя Райкова, която спасява дете от удавяне на бургаския плаж.

Красен Димитров, Юмет Сатаджъ и Лъчезар Лалев също са сред носителите на почетния знак. Те потушават пожар, избухнал в паркиран автомобил и не допускат огъня да нанесе по-сериозни проблеми на други коли.

С почетна значка се отличава и Николай Танев. Благодарение на уменията си по гмуркане и подводен риболов той спасява от удавяне възрастен болен мъж по време на наводнението в село Равнец.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...