политика 30 ноем. 2017 2017-11-30 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcUJGIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--fc278c12f8f08a899c577807e9c7ea8ce174d306/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29644.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Д-р Зияд ел Масри: Сирия беше генералната репетиция за една голяма война между сунити и шиити

Д-р Зияд ел Масри е председател на Българо-арабската бизнес асоциация. Често неговите анализи и прогнози за арабския свят и Близкия Изток изпреварват събитията и се сбъдват. Този път темата на нашата среща е случващото се в Саудитска Арабия. Има ли там промени, какво всъщност се случва в кралството и как тези процеси ще се отразят на Близкия Изток и …на България.

След всички тези новини за демократизиране и промени в  Саудитска Арабия може ли да се каже, че Арабската пролет стигна по някакъв начин и до тази държава и в нея започват необратими промени?

Пресилено е да говорим за големи промени. Саудитска Арабия продължава да бъде консервативна, затворена и капсулирана държава. И още нещо. Има една важна разлика между арабската пролет и събитията в Саудитска Арабия. Там промените не са предизвикани от народа , от хората, а от битката за власт и влияние между отделните лагери.

Може би е нужно да хвърлим поглед назад в историята, за да стане ясно на хората какво всъщност е в основата на всичко. 

Системата или режимът в Саудитска Арабия са единствени сами по себе си. Няма конституция. Дори не става въпрос за ислямските закони, а затова, че там всичко е според вътрешните правила  на едно племе. 

В началото на ХХ век в Саудитска Арабия след продължителни войни между тамошните племена в региона един вожд с името Сауд успял да обедини всички или да ги подчини със сабята си. Така със сила става крал и държавата започва да носи името му, т.е Саудитска Арабия. След смъртта му го наследява синът му Сауд, после следва преврат на другия му син Фейсал, след това трети ,четвърти и така до седмия крал. Общо взето принципът беше брат, следва брата. Само че напоследък всички братя остаряха доста, остана само крал Сюлейман, който е на трона.

Каква е връзката на историята с днешните събития в Саудитска Арабия?

Тук големият въпрос е кой ще вземе властта след крал Сюлейман? На какъв принцип. Племенникът на първия брат или синът?. 

За този период от половин век Саудитска Арабия стана една от най-богатите държави на света. И по този начин многобройните принцове станаха много богати и влиятелни и образуваха лагери.  Същевременно тя може да е една от най-богатите страни на света, но в някои нейни региони има бедни хора, които не могат да вържат двата края. Причината е корупцията, кражбите във всяка една сфера.

Преди да дойде на власт крал Сюлейман, беше на власт крал Абдула. Децата на Абдула също бяха с важни постове. Единият беше начело на полицията, другият оглавяваше кралската гвардия.

Да, обаче Сюлейман промени всичко. Той реши да направи сина си престолонаследник, един 33 годишен млад човек, американски възпитаник. Престолонаследникът явно е разбрал, че вуйчовците и братовчедите готвят нещо зад гърба му и така една нощ в началото на ноември арестува всички онези роднини, които биха били пречка по пътя му към престола. Един се опита да избяга и го свалиха заедно с хеликоптера му. Арестуваха и най-богатия принц Халид Бен Талал и така до степен, че повикаха министър-председателя на Ливан, под предлог, че кралят искал да го види и арестуваха и него.Представете си, това е министър-председател на една чужда държава и го накараха със сила да подаде оставка. Ливанският премиер има двойно гражданство и след оставката си той вече е обикновен саудитски гражданин и може да бъде арестуван.

Е, това беше голяма грешка и цял свят се възпротиви. Европа също, защото Ливан все пак е с позиции на Запад. Освен това там има над 2 млн сирийци, над един милион палестинци, има над 250 000 иракчани. Нали разбирате, че ако Ливан се разтресе и настане хаос, тогава Запада и Европа как ще се оправят с новата върна бежанци? Затова целият свят се вдигна да спаси ливанския премиер.

Така че случващото се в Саудитска Арабия не е част от Арабската пролет. Преди да се случи този преврат с арестите, аз така го наричам, зетят на президента на САЩ беше там. Из медиите се появи информация, че различните лагери се готвят да отстранят сина на краля и реално той просто ги изпревари, малко след като получи уверение от САЩ, че те не са против. Това според мен е вътрешен преврат. Нещо като разчистване на сметките вътре в семейството. 

Но ще има ли промени в държавата?

Питате ми дали ще има промени? Аз смятам, че в близките двайсет години няма да има никакви промени. 

Но престолонаследникът публично заяви, че иска Саудитска Арабия да се върне към 70 години, когато ислямът там е бил умерен. Това не е ли сериозна заявка за промени?

Всеки, който иска да прави нещо различно, се изкушава да намеси религията. Религията е много далеч от тези хора. Ако трябва да бъдем коректни, уахабизмът и сектите, от който страда цял свят, имат за основа учението в Саудитска Арабия. Те са оттам. Уахабизмът е оттам. Те продължават да твърдят, че това е най-доброто. Затова нека не месим религията.

Не говоря против никого. Просто смятам, че там не става въпрос за борба за промени, за подобряване на живота на хората, а борба за власт. Там е по-зле от Северна Кория. Няма интернет извън контрола на властта, има градове, където не може да се влезе без разрешение.  

Да, но премиерът Бойко Борисов отиде на посещение точно в Саудитска Арабия. Не е ли това знак, че там има нагласа за някакви промени, щом канят премиера на държавата, която ще председателства ЕС?

Поканата е част от всички покани, които отправят към всички. От Мозамбик до Ватикана и папата. За първи път римския папа като представител на християните католици по света стъпи в Саудитска Арабия и се срещна с краля. Там направо канят лидерите на държавите по списък. Сигурно ще ме попитате дали ще има ефект от посещението на българската делегация, инвестиции и проекти?  В България от седем осем години правим такива усилия, но специално това посещение е да се излъска имиджът на Саудитска Арабия. Те искат да си изградят ново лице, да се убеди Запада, че правят промени. Говори се за контакти с Израел, всичко правят, на всичко са готови, защото са притеснени от Иран. Затова искат максимално да се сближат с целия свят, за да могат да се представят като жертва, ако започне конфликт с Иран. Тогава светът да ги защити.

Реално в Саудитска Арабия всичко си е както преди. Няма демокрация.

Каква е прогнозата ви?

Виждам, че се задават много „черни“ времена, нещо много лошо ще се случи в този регион.  Може да не е утре, но е неизбежен този сблъсък. Ще решат сирийския проблем и вече са готови да минат на следващото ниво. Там всичко е като тенджера под налягане и рано или късно ще избухне.  Смятам, че нещата вървят към голяма регионална война в Близкия Изток.  Дано греша, но настроенията са такива, там вече е струпано огромно количество оръжие, кюрдите са нов проблем, Иран е стъпил там, има намерения да разделят Сирия. Целият район върви към война всеки срещу всеки както преди 200 години. Всяко племе срещу останалите. Винаги в историята е имало войни между персийци и араби. През 80-те години на миналия век не се биха само Ирак срещу Иран, а араби срещу персийци. Сега виждате как Саудитска Арабия, Турция, Иран са настръхнали. Кюрдите и те. Районът сякаш е готов за тези „черни“ събития. 

В това място от света май ще е следващата голяма война. Няма ги Ал Кайда, няма ги ДАЕШ, остана вече само да започне сблъсък между шиити и сунити. Някъде се готвят, пишат се сценарии за война срещу Иран и се настройват психически. 

Всичко върви към война в този регион между сунити и шиити. Сирия беше само пътеката към големия регионален сблъсък. Сирия беше само репетицията, една сцена, на която се пробваха американци и руснаци. За Иран също беше една тренировка. Саудитска Арабия също се включи в тази игра, Турция и тя има претенции към отделни зони в Сирия, за да предпази границите си от кюрдите.

Там вече има много оръжия, много военни, много врагове и никой няма да прибере военните в казармите. Напротив, те се готвят за още по-голям регионален сблъсък.Очаквам в близките години голям конфликт в Близкия Изток. Може да почне по най-различен повод, дори с покушение върху някоя известна личност от региона или от някакъв сблъсък. Не знам кой и как ще запали фитила, но ще се случи. 

Дано ние в България останем далеч от тези неща. Ние сме единствената европейска държава в близост до този регион. Затова в България трябва да оставим дребните неща, не е въпрос за теб и за мен, за наши и ваши, а за война, която ще се случи близо до всички нас.

автор: Красимир Калудов

Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...