политика 29 ноем. 2017 2017-11-29 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcWhGIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ba17cbafa48cf240c1ef2c23f0484af3a46fc194/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29637.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Иван Вълков: Смисълът на бус- лентите е по тях да се движат автобуси, а не други видове превозни средства

Бургаският депутат от ГЕРБ Иван Вълков е член на парламентарната комисия по транспорт и съобщения. Той е един от народните представители, които са прокарали поредица от промени в Закона за движение по пътищата. потърсихме го за мнение относно споровете в Бургас дали да се позволи на таксиметровите автомобили достъп до лентите за интегрирания градски транспорт.

Какъв е вашият коментар относно предложението на бургаски общински съветници да се разреши на таксиметровите автомобили да се движат по бус-лентите в зоните, където са маркирани с непрекъснати линии и това не е позволено?

Това предложение противоречи на Закона за движение по пътищата. В закона е указано, че в бус-лентите, които затова и се наричат бус-ленти, по тях могат да се движат само автобусите. Те са направени и обособени точно за градския транспорт. Не са за такситата. А това ,че някъде има такова предложение, то трябва да е упоменато в закона. Само че в закона, който важи в България, такова движение е забранено. И още нещо. Общинските съвети нямат право да в наредбата си да правят такива предложения. В случая те могат да бъдат приложени, единствено ако са част от Закона за движение по пътищата, но не са.

Но на заседанието на общинския съвет в Бургас един от съветниците призова просто върху бус-лентата да се напише с боя „Такси“ и това щяло да бъде достатъчно. Така ли е?

Не е възможно такова нещо. Законът е достатъчно ясен и категоричен.  Не могат общински съветници да променят законите в държавата.

Стана ясно, че вие още през 2012 год сте предложил за обсъждане законови промени в тази посока в парламентарната комисия по транспорт. Какво стана тогава?

Такива предложения имаше, но те не се отнасяха само за таксиметровите автомобили. Тогава се разглеждаха и варианти за други видове транспорт със специален статут и режим на движение и изобщо с други дейности, но предложенията бяха отхвърлени , отпаднаха като текстове. Законът сега е такъв.

А лично вие какво смятате? Могат ли да се правят изключения?

Законът трябва да се спазва. Щом почнат да се правят изключеия, те не могат да се правят само за един вид дейност. Веднага ще се появят предложения за още други изключения. Ще има и други, които ще искат да се движат по бус-ленните. А нали това е смисълът на бързите ленти. Друг е въпросът , че обособяването на тези бус- ленти трябва да се прецизира и да се внимава къде се правят.  Те важат за големите градове, общо четири пет града в България.Но ако се пуснат и други превозни средства в тях, тогава тези трасета няма да постигнат заложения ефект. Това е международна практика. Не сме го измислили ние, а сме го възприели от други страни, където е наложена тази практика.

 автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...