образование 28 ноем. 2017 2017-11-28 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcVZGIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--2d81ca8afd5fcd1dbfa8b76b00f0d560c1344442/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29625.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Георги Димитров: В една община е като в семейството. Децата са най-важните

В община Карнобат стартираха поредния амбициозен проект, този път насочен към обновяването и ремонта на професионалната гимназия по селско стопанство и промишленост. По време на откриването кметът Георги Димитров обяви, че е поставил изискване пред изпълнителите да приключат с ремонта до началото на следващата учебна година, за да могат децата да влязат в обновените красни стаи много преди крайния срок на проекта.

Има ли нещо по-радостно за един кмет от това да ремонтира училище или да  открива ново училище?

Откриването  и ремонтирането на училище…специално тук означава много. Европроектите имат устойчивост пет години. Иначе казано в следващите пет години имаме твърда гаранция, че това училище ще го има. Истината за тази професионална гимназия е съвсем друга. Беше държавна до миналата година, до август месец. Беше под ръководството на министерството на земеделието.

Сега, откакто стана общинско училище, ние правим всичко възможно да съчетаем интересите на местния бизнес, на местната икономика с образователния процес и да гарантираме бъдещето на община Карнобат.

Това ли иска бизнесът тук? Специалисти по селско стопанство и промишленост?

Да, така е. бизнесът е готов дори да ни съдейства и за материалната база, за да могат учениците след завършването си да влязат безпроблемно в местната икономика. Не е тайна, че Карнобат внася средни кадри и специалисти от други общини. Всеки ден тук идват 1700 души.

Пред учениците и учителите обещахте, че ремонтът ще завърши много преди крайни срок. Защо поемате този риск със съкратения срок?

Четири фирми участваха в конкурса, в тази обществена поръчка. Една спечели. Говорих с изпълнителите. Искат да използват активно периода на ваканцията. Ремонтът ще върви паралелно и с учебните занятия, но те гарантираха, че няма да пречат на протичането на учебния процес. Фирмата гарантира, че е в нейните възможности да приключи със строителните работи.

Обещахте и обновяване на пространството пред самото училище, а това не се предвижда в проекта. Откъде ще намерите пари?

Вертикалната планировка е със собствени средства. В програмата „Региони в растеж“ не се финансират подобни дейности, така е направена програмата.  При положение, че имаме получени 1.3 млн. лв, няма как 50 000 лв  да са проблем за една община, за да добие гимназията и училищният до един нормален и приветлив вид.

Сигурен съм ,че не делите обектите на важни и по-малко важни, но този сякаш най-много ви ангажира емоционално, защото е в полза на децата от община Карнобат?
 
 
Разбира се. И друг път съм казвал. Работата ни е като в едно семейство. Първо се отделят пари да се купят дрешки и да се нахранят децата, после средства за болните родители за лекарства и накрая ако останат пари, се купува подарък за жената. Така е и в общината. Първо са децата. Те са преди всичко.

автор: Красимир Калудов


Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...