култура 26 ноем. 2017 2017-11-26 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcFJGIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--651ee4135d26d49c727777ffd7565309f549cd02/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29597.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Деян Желев от сдружение „Артем“: Бургазлии имат потребност от различни и нестандартни събития

Деян Желев е един от основателите на Сдружение „Артем“. Със своите съмишленици те търсят начин и намират подкрепа за организирането на смели и провокативни събития, които да оставят отпечатък в културния живот на Бургас.

В края на седмицата те поканиха автора на книгата „100 известни личности от българското масонство“ Божидар Савов, за да представи своя труд в Клуба на писателя.

Защо поехте риска да поканите в Бургас автора на едно такова изследване, посветено на нещо мистично и обвеено с какви ли не предразсъдъци и етикети като масонството в България?

Поканихме го, за да може обществото да придобие по-ясна представа за предците си и да си свери часовника за бъдещето. Темата на тази книга е именно това. Да опознаем тази част от историята си, от живота, за която не се приказва много или не се пише.

Това ли е целта на сдружението ви? Да водите бургазлии към по-непознати територии на изкуството и да ги провокирате да разсъждават по теми ,които не са особено популярни?

Не само хората в Бургас, всички в страната имат потребност от това. Аз съм част от Бургас, но това е това е моето лично усещане. Може би това ни подтиква да организираме по-различни и нестандартни събития.

Какво научихте лично вие от представянето на книгата „100 известни личности от българското масонство?

За мен беше интересно да видя на представянето, че обществото се интересува от такива теми и търси повече информация. И авторът и издателят на книгата бяха откровени и безпристрастни, както и трябва да бъде. Мисля си, че са положили огромен труд, за да представят тези биографии.

Желателно е да има повече такива събития, за да имаме представа кои сме и накъде отиваме. Но специално в този случай …може би има нужда самото масонство в България да е по-отворено към обществото.

Продължавате ли във вашето сдружение с нестандартните прояви?

Нашето сдружение още със самото си създаване, като идея е общност на хора с всякакви професии и сфери. Не са само артисти или музиканти. То е като палитра от хора и професии. Това е интересното на сдружение „Артем“. Показваме, че всеки може да прави изкуство и че изкуството е навсякъде около нас.

още за сдружение "Артем" можете да четете ТУК

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...