образование 20 ноем. 2017 2017-11-20 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdWxhIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--bfe3e7a9aacad7684b2e05b545b630d03ee86074/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29568.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Първото екоучилище от Източна Европа гостува в Кроношпан

Деца от Начално базово училище „Михаил Лъкатник“ Бургас гостуваха по своя инициатива на фирма „Кроношпан“ . Посещението им беше част от проявите, свързани с отбелязването на двадесетгодишнината от създаването на първото екоучилище в България и в Източна Европа.

Домакините от дървопреработвателната компания запознаха своите любознателни гости с подробности от производствения процес в предприятието. 

Най-голям интерес у малките еколози предизвикаха фирмените практики за употреба на остатъчна малоразмерна дървесина от санитарната сеч на горите. По този начин с отстраняването на болните дървета се предпазват горите от възникване на огнища на зараза и обезлесяване.

Децата бяха впечатлени и от инвестициите на „Кроношпан“ в създаването на специални култури  от масиви с бързорастящи дървесни иглолистни и широколистни видове като северноамерикански кедър и китайска пауловния , които се възпроизвеждат изключително бързо.

От компанията споделиха намерението си да тестват възможностите за развитието на този тип насаждения и в България, за да се осигури допълнителен ресурс за производството.

Учениците  от НБУ „Михаил Лъкатник“ се заинтересуваха  и от фирмените стандарти за опазване на околната среда. 

Ето, защо и голяма част от въпросите им бяха свързани с електростатичния филтър за мокра очистка на газовете,  който не допуска отделяне в атмосферата на емисии, предизвикани от изсушаването на дървесината в някои от производствата.

В презентацията възпитаниците на екоучилището видяха и по какъв начин складовите площадки се намират в контролирана среда чрез изграждане на покрития и заграждения, които не позволяват контакт между съхраняваната дървесина и вятъра.

НБУ „Михаил Лъкатник“ е едно от училищата в Бургас, които се включиха със свой екопроект в кампанията на Кроношан  „Мисли в зелено за нашето бъдеще“.

От компанията подкрепят  финансово „зелени“ проекти и на други учебни заведения от града и всяка година изграждат по една площадка за игри на открито в различна детска градина.

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...