здраве 06 ноем. 2017 2017-11-06 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBZ2xGIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--58e5b33b145cbb0c7478c1ca98e31924b3650b56/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29430.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Стефан Петров: Когато архитектите планират град, квартал или парк, е хубаво да предвидят и тоалетни

Стефан Петров е създател на фирма„Екотой“. Заедно със своя екип години наред се опитва да извърши малка културна революция и да приучи българите да ползват мобилни тоалетни. 

Отскоро г-н Петров налага на пазара и автоматично самопочистващите се тоалетни, които са нормална част от градския пейзаж в Париж, да речем, но истинска сензация в София.  Той не губи надежда, че подобни иновативни решения могат да привлекат вниманието на общински администрации и в други български градове извън столицата.

В навечерието на международния ден на тоалетната 19 ноември  разговаряме със Стефан Петров за специфичните особености и предразсъдъци, свързани с „онова място“, както срамежливо някои наши сънародници наричат тоалетната., докето отиват „пвънка“,  „сменят водата в аквариума на рибките“ или „пускат една вода“.

Колко години вече отбелязвате Международния ден на тоалетната?

Поне от дванайсет години. Някъде от момента, когато станахме по-значими в този бизнес. 

А как реагираха тогава повечето хора? Как реагират и сега?

Не им изглежда много приемливо да се говори за тоалетни, но преди години намерих съмишленици в София.  Хората видяха на какво ниво са обществените тоалетни. Тогава ни подкрепи един от капацитетите в сферата на туризма. Още на първата ни среща смело сподели, че тоалетните са част от туристическия продукт, т.е туристът каца на летището, качва се на транспорт, стига до курорта, до хотела, до разходките  и навсякъде пътят му минава и през тоалетната. 

Наскоро четох, че в Париж и в Бремен общините ще финансират от специален фонд онези ресторанти и заведения, които „отворят“ своите тоалетни за туристите, т.е дадат знак чрез специален стикер, че туристите могат да ползват тоалетните им свободно.  Това доказва ли важността на помещението с надпис WC за туризма?

Спомнете си отношението на римляните към тоалетните. В доста запазения римски град Ефес в днешна Турция се вижда как са ги строили в онези далечни времена. С течаща вода, в тях е имало много добра хигиена, а хората в Рим са ги приемали като някакво обществено място за дискусии, за беседи, за спорове и изобщо за общуване. Приказвали си, наредени един до друг. Тогава са разбрали необходимостта от хубавите и добре поддържани тоалетни. А ние сега, хиляди години по-късно, още не можем да го проумеем. Хората не се замислят до какво води липсата на тоалетна.

В Европа има стандарт на един строителен обект колко тоалетни е задължително да бъдат поставени за определен брой работници. На 10 души стандартите изискват да имат тоалетна на не повече от 100 метра от работното място. Ако са 20 човека, две тоалетни. През май месец 2012 год и България се присъедини към страните с този стандарт..

Как е положението с обществените тоалетни в българските градове? А в Бургас? В Париж видях с очите си доста модерни тоалетни по улиците…

Ние сме официални представители на италианската компания „Тойлетех“ и френската „Франчоли“, които произвеждат самопочистващите се тоалетни. След всеки един потребител тоалетната се самопочиства автоматично за няколко минути. Това е новата тенденция. В София сме поставили общо пет броя от този . За 2018 год. се планира да бъдат поставени още седем. Може би заради европредседателството или са видяли ползата от тази придобивка.

А в Бургас?

Ние сме от 17 години в Бургас и останахме в града през цялото това време. В наскоро Бургас имаше търг за Морската градина, близо до гранд хотел „Приморец“. Фирмата, която го спечели, се насочи към други доставчици, а не се обърна към нас. Живи и здрави да са, но смятам, че ние сме истински професионалисти и като такива за нас е неразбираемо как поставиха там, до ресторант „Нептун“ две тоалетни една до друга. Там има поток от хора три четири месеца в годината, хайде пет да са, а през останалото време няма много хора  и затова смятам, че тоалетните трябваше да са в различни места. Никой не пита професионалистите, така са решили.

Някакви демонстрации в Бургас на такива модерни тоалетни планирате ли?

С тях нещата стоят по-особено. Самопочистващите се тоалетни  трябва да са свързани с канализация, с електричество.  Те са пълноценна част от градската среда и поставянето им се планира внимателно и обосновано.. Нещо повече. Те чисто визуално могат да се слеят с обстановката, защото могат да бъдат решени в различни цветове и да хармонират с цвета на фасадите по улицата и прочие. Архитектите и специалистите по градоустройство с усет към детайлите могат внимателно да ги изберат.  Могат да бъдат изработени много атрактивно.

Е, щом не се прави така, значи местните власти у нас нямат такова напредничаво мислене?

Не, нямат. 

Излиза така, че разполагането на мобилни тоалетни и изобщо на тоалетни е част от градоустройството и управлението на градската среда. Така ли е?

Да. Мобилната химическа тоалетна е някаква алтернатива, но не е най-доброто решение, но когато пък я няма…виждаме хора в нужда да правят някакви непристойни неща по ъглите и храстите. Бъдещето в тази сфера са автоматично самопочистващите се тоалетни. Правят се паркове, градини, площади, улици…във всеки проект трябва да има такива тоалетни. В отбивките на магистралите също трябва да има такива тоалетни, а не само в бензиностанциите. Това е бъдещето. В нормалния свят това вече е ежедневие, а за нас все още е бъдеще.

Като говорим по такава нетрадиционна тема,  коя е най-високата точка в България, където има ваша тоалетна?

На връх Тодорка за кръг от Световната купа по ски.

А за празненствата на Шипка?

Не, на Шипка нямаме, защото там мислят, че по време на празненства тоалетните в няколкото там заведения са достатъчни. Можем да качим наша тоалетна на всеки връх у нас, ако има нужда от нея и ако някой клиент ни възложи подобна  задача. Затова и нашето мото е "Където и да сте" 

А на плажовете?

Имаме клиенти, които стопанисват плажове и те си партнират с нас от години. За съжаление има и концесионери,  които все още не поставят достатъчно тоалетни. За тях сякаш е по-важно да имат приход от чадъри и шезлонги, а грижата за посетителите…вероятно им оставят възможността да се облекчат в морето.

Какво планирате за Международния ден на тоалетната на 19 ноември?

Планираме нещо съвместно заедно с групата, която организира петкилометровите бягания в Бургас.Организираме едни петкилометров крос. Проявата ни се нарича THE URGENT RUN BURGAS…

Спешно бягане, това някаква закачка с онези тревожни спринтове на хората, които търсят спешно тоалетна ли е?

Проявата се нарича така от Световната тоалетна организация. Малко двусмислено се получава. В кръга на шегата, човек може да бяга пет километра из Бургас и да не успее да намери тоалетна. Ще направим нещо весело и нетрадиционно. 

Автор: Красимир Калудов

 
Коментари

здраве ...


спорт ...


региони ...