ориентири 25 окт. 2017 2017-10-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcmhFIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7d8de6f214d0691247a99b7ea535b3040bdafef6/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29307.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Равносметката от пороя над Бургаска област

Над 170 литра дъжд на квадратен метър са излели на отделни места в Бургаска област. В първите два часа на пороя количеството е достигнало около 90 литра на кв. метър.

До 4 часа сутринта е имало общо 77 сигнала до тел 112. Осемте спасителни екипа не са успели да стигнат до всички точки заради непроходимите пътища. Проблем е възникнал заради срив в мобилната мрежа.

Община Камено е най-тежко пострадалата част от Бургаска област. Освен разрушени пътища, залети от водата жилищни постройки и наводнени дворове са регистрирани и човешки жертви в селата Черни връх, Полски извор и Ливада. Общото между тях е това, че са били трудно подвижни и не са успели да се спасят от придошлите води. Тежко е положението в Тръстиково. В община Камено е обявено бедствено положение.

В община Бургас пострадали от интензивните валежи са Долно и Горно Езерово,  Лозово и Извор. Водата е нахлула и в Равнец. Оттам е четвъртата жертва. Все още не е сигурно, че смъртта на човека има връзка с наводнението..

Общо загиналите от наводненията в Бургаска област са четирима души.

В Карнобат има наводнени къщи. Въпреки внушителното количество дъжд /178 литра на кв. метър/ там хората са се разминали с най-лошото. Няма жертви и разрушения.

В община Царево река Велека е излязла от коритото си и е заляла село Кости. Няма пострадали.

Проблем има с движението по пътя Бургас-Средец в отсечката между селата Черни връх и Константиново. Там язовир Мандра е разрушил част от пътното платно.  Отнесено е асфалтовото покритие. Няколко автомобила са били буквално изхвърлени извън пътното платно. Водачите им са  в безопасност. Непроходими са още пътят Братово -Полски извор и Долно Езерово –Братово.

Шест кални свлачиша са се активирали в близост до автомагистрала „Тракия“ в района на Карнобат. Движението в тази зона не е прекратено. Екипи от поддържащите пътни фирми разчистват наносите.

Стените на седем каскадни язовира са прелели. Количествата вода във водоемите са под 50 000 куб м.  Няма условия за образуване на приливна вълна  и няма заплаха за хора, населени места или инфраструктура в тези райони. Четири от язовирите са в община Бургас, два в Камено и един в Айтос. Всички останали съоръжения са в нормално състояние.

Пет села в областта са без електричество, но се работи по възстановяване на захранването. Водоподаването е безпроблемно навсякъде.

Придвижването по международния път в отсечката Бургас-Малко Търново е безпроблемно.

Данните бяха изнесени на брифинг с участието на областния управител Вълчо Чолаков, зам. кмета на община Бургас Красимир Стойчев,  шефа на ОД МВР Бургас, представители на противопожарната служба и др.

Коментари

региони ...


здраве ...


култура ...