култура 24 окт. 2017 2017-10-24 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcWhFIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--cb16e1c2ce36db87f308a0e206428536f679079f/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29290.jpg

Burgas Reporter Ltd.

"Самсон и Далила" отново в Опера - Бургас

Операта на Камий Сен-Санс „Самсон и Далила“ се завръща в програмата на Държавна опера – Бургас. 

Представлението ще се състои утре вечер – 25 октомври, от 19:00 часа на сцената на операта. Непоставяната до това лято на бургаска сцена творба предизвика фурор с авангардно постановъчно решение. Сценографията на световноизвестния румънец Каталин Арборе и режисурата на Александър Текелиев предизвикаха бурни диспути в оперните среди, като надделяваха възторжените отзиви. 

През лятото бургаската публика видя в ролята на Самсон тенорът от Софийска опера и балет Даниел Дамянов. Там той изпълнява централния теноров репертоар. Дамянов е познат във всички оперни театри в България и в редица европейски столици с изпълненията му на ролите на Зигмунд, Отело, Канио, Де Грийо, Манрико, Каварадоси, Дон Хосе, Радамес, Дон Карлос, Калаф и други. Богатият му тембър и безупречната вокална техника правят изпълненията му на ортодоксална и кантатно-ораториална музика изключително изразителни и дълбочинни. Любимец на оперните режисьори заради яркото си актьорско присъствие. Именно то направи финалната сцена на „Самсон и Далила“ това лято толкова въздействаща.

Мецосопраното Даниела Дякова е добре позната на бургаската публика със сценичните си превъплъщения като Амнерис („Аида“), Адалджиза („Норма“) и др. Сочената за най-добрата българска Кармен ще дебютира в ролята на Далила. Дякова е ученичка на проф. Руско Русков и на оперната прима Христина Ангелакова. Специализирала е в Италия, лауреат на няколко оперни конкурса.

Операта „Самсон и Далила“ се поставя изключително рядко заради степента й на сложност. Между първото и второто й изпълнение Софийска опера прави пауза от осемдесет години. За година това ще бъде второто й представление на бургаска сцена. Тази година оперният свят отбелязва 140 години от създаването на творбата. За своята трета опера Камий Сен-Санс избира библейския сюжет за борбата за свобода на юдеите с филистимяните, представен чрез съдбата на Самсон. Героят, чиято сила е скрита в косите му, е предаден от любимата си Далила. Знатната девойка – филистимянка се възползва от слабостта на юдея, за да сломи неговата сила и с това да погуби народа му. Косите на окования и ослепен Самсон обаче отново порастват, докато той сломено е очаквал съдбата си в килията, и той успява да разруши филистимския храм. Сградата рухва върху враговете му.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...