икономика 21 окт. 2017 2017-10-21 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcEpFIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--7b9a3164c51c39ed2d26a39802610814376537c7/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29266.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Тодор Георгиев: Минималните осигурителни прагове са тежко наследство от социализма

Днес  нашият чест събеседник по различни теми от света на икономиката  ще разгледа от всякакви ъгли разразилата се битка между синдикати и работодатели за минималните осигурителни прагове. Надяваме се, че тезата на доктора на икономическите науки и консултант Тодор Георгиев ще ви е интересна и би ви помогнала да се ориентирате в  материята.

През последните дни премиерът, синдикатите и работодателските организации на няколко пъти заявиха позициите си около доходите на работещите хора.  Обобщено те звучат така. Премиерът призова за увеличаване на заплатите в частния сектор, синдикатите поискаха ръст на доходите, а бизнесът призова да се премахнат минималните осигурителни прагове. На вас кое от всички ви звучи най-адекватно от гледна точка на икономиката?

Какво говори това. На практика от цялата тази дандания излизат на открито  следните неща. Първото е, че публичните финанси на държавата с в колапс, че на практика няма никакъв икономически растеж, че няма увеличение на доходите и че премиерът лъже като дърта циганка.

Е ,това последното пък откъде ви хрумна?

Ще се мотивирам.  Проблемът не е в минималната работна заплата. С нея започват минималните прагове за всяка професия.  Например, в нашия занаят прагът е 820 лв. Сега се очаква да стане 900 лв, макар че при нас заплатите са по-високи и пак трудно се намират хора. За журналистите от 650 лв минимален праг се очаква да стане около 720 лв, ако не се лъжа. Единственият смисъл от цялата тази работа е, че растат данъчните отчисления. Де факто за самия работник тези увеличения на праговете нямат никакво значение. 

Но защо работодателите са против увеличението на праговете?

Защо пищят работодателите, ли? Защото ако имаш фонд работна заплата 2000 лв за един работник, от тези 2000 лв  820 лв отиват за дънъци, т.е 41.30% данъци.  Те са в съотношение 500 лв от работодателя, 320 лв от работника или 60 на 40%, нещо такова.  И отново се връщаме на този фонд от 2000 лв  ако падне данъчното бреме, а 41.30% данък е безумно високо ниво. Никъде по света няма такива прагове. Това е тежко наследство от комунизма и социализма. Ние сме единствената страна в ЕС с такива минимални прагове.

Работодателите ги определят като анахронизъм, който е вреден и за работниците, защото с увеличаването на праговете намаляват нетните приходи на работниците. Така ли е или просто работодателите не искат да плащат повече на своите работници?

Ние сме последната комунистическа страна в Европа. Не е проблемът в работодателите. Ако държавата намали този данък с 20%, тогава работниците ще получават 20% по-високи заплати. И тогава от фонда за работна заплата с размер на 2000 лв вместо 1180 лв. работникът вече ще взима 1350 лв или нещо такова. Чисти пари. Така стоят нещата.

Добре, работникът ще получи повече,но тогава държавата ще загуби тези 20% приход и това ще породи дупка в бюджета. Как ще го компенсира?

Какъв е проблемът на държавата. Тя не може да реши огромния проблем с безкрайно голямата си администрация. На всичко отгоре самата държава не внася данъчни отчисления за собствените си служители.  Не ги внася във фондовете. Имаме 800 000 чиновници, администрация, полиция, армия и какво ли още не. Бюджетни служители. Помислете си. Как е възможно държава с фактическо население около 6 млн души има 284 общини. Това е административен ужас и тази администрация се възпроизвежда и множи. Защо на България са нужни толкова много общини? Защо. Нима не може към Бургаска община да се присъединят Созопол, Средец и Камено, които са на има няма 30 км от Бургас. В тези населени места може да има просто кметски наместник, а не кмет и голяма администрация. Това са разходи.

А ако има електронна община, тогава няма ли да се намали бюрокрацията?

О, не ми се говори за фантастики.

Да се върнем към работодателите, които според вас са прави да искат премахване на праговете. Но нали тези прагове носят все пак някаква сигурност на работниците?

Свободният пазар на труда решава всичко. Ако работникът не харесва заплатата, се маха и отива другаде. Затова сме в ЕС.  Работодателите в момента имат тежък проблем и той се състои в това, че не могат да намерят хора.

В Германия обаче 17% от работниците на трудовия пазар са чужденци, а в България са под 1%. А работодателите искат правителството да облекчи процедурата за наемане на чужденци. Това решение ли е?

Проблемът на нашата икономика е друг. Не знам как да ви го кажа по-възпитано, но валутният борд буквално ни такова…икономиката, разбирате ли. Той пречи отдавна. Смисълът му е да закрепи дадена икономика, докато тя влезе в релси и след това да я освободи. Тогава вече можем да имаме реален икономически растеж. 

Какво казват от правителството? Имаме увеличение на доходите? Да, увеличиха заплатите на бюджетните служители с 10%. Но не казват, че на хората, които се пенсионират от две три години и ще се пенсионират в следващите пет шест години, са им взели за база годините 1994, 1995, 1996. Те са с най-нисък индекси. Някой може да се е осигурявал върху максималните 2600 лв и накрая ще вземе 700 лв пенсия максимум. Докато някой държавен чиновник , който е взимал 1000 лв основна заплата, накрая ще вземе 900 лв пенсия.

Разбирате ли, колко гадна е цялата история. Частният сектор обслужва цялата тази раздута администрация, цялата тази бюджетна сфера.  

При това положение работодателите принудени ли са да дават пари в плик, пари под масата?

Не може да се прави това. Това са легенди. Няма сив сектор. Много по-лесно е да се работи на светло. „Сивият сектор“ е оправдание за данъчните, за да назначават нови чиновници. Сив сектор е ако си правите вила на село и наемете петима души да ви работят на строежа и им платите на ръка. Но в производство, в реална фирма с офиси и персонал как да правиш сив сектор? Няма как. Ще те издадат веднага. 

Частните предприемачи в състояние ли са да изпълнят призива на премиера и да увеличат заплатите?

Не, не и при това ниво на икономиката. Аз знам откъде идва този икономически растеж, с който се хвалят. Лукойл удвоиха износа на деривати за ЕС . Оттам идва този растеж. В общи линии, когато Лукойл  е в профилактика и не работи, икономическият ни растеж се срива рязко. Почнат ли да изнасят, нещата се оправят. Другите, които работят добре са Кроношпан, други чужди компании също. Но тези европейски компании регистрират филиали в България и продукцията им се изнася. Работят на ишлеме, тук само им е работната сила. Кока Кола затова ще отворят нов завод в България, но всички произведени напитки, които ще изнесат към Германия, нашата статистика ще ги класифицира като износ. Само че това са кухи обороти. Те не носят принадена реална стойност за България. Това са само едни цифри, но като стойност са нула. Единственото положително е това , че имат едни назначени 500 души работници, които получават заплати и плащат отчисления на българската държава. 

А защо смятате, че българската икономика е колапс въпреки добрите данни , които цитират управляващите?

Тринайсет пъти са се свили инвестициите за 8 години. Това какво е?

Но прогнозите са за растеж и през 2018 год. Това не е ли добър сигнал за инвеститорите?

Кой ги дава тези прогнози? Правителството ли? Световната бака дава прогнози въз основа на данните, които и дават правителствата. Когато даваш фалшива информация, се получава фалшива прогноза. 

И последно…дошло ли е времето да бъдат премахнат минималните осигурителни прагове?

Да, време е да станем нормална капиталистическа държава. В нормалните държави има минимална почасова ставка. Оттам нататък всеки се договаря. Ако ти си добър специалист, фирмите ще се избият за тебе. Хед хънтърите са за това.  Предлагат ти работа. След това пенсионните им фондове са различни. Вкарваш колкото решиш. Има някакви минимални задължителни вноски ,но всеки може да си изтегли парите във всеки един момент. Имат лична партида. Ето, ще ти дам пример. Служител с 10 години трудов стаж в Швейцария има в личната си партида в пенсионния фонд 140 000 франка. Внесъл е 100 000, но пенсионият  фонд осигурява на своя клиент 12% годишна доходност. Здравното осигуряване е също друго в нормалните страни. Всеки сам избира по какъв план да плаща и какво да му покрива осигуровката. 

Единствените данъци, които задължително се плащат са към държавата и общината, но те са някъде около 8% общо за двата данъка. А ние сме комунизъм. Държавата преразпределя данъците ни, нашите пари. Никъде няма такива трудови данъци 41.30% от фонд работна заплата.  Никъде.

 автор: Красимир Калудов
Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...