различно 18 окт. 2017 2017-10-18 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdFZCIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--33c32bb60431b1a9190ba4965410e75b8369c081/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29228.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Само от вас зависи какъв повод за радост ще намерите в днешния ден

Първо да ви предупредя. Това не е прогноза за времето, а по-скоро претенциозна глупотевина, маскирана като прогноза за времето. Хич не се захващайте с нея, за да не си губите времето.Ето я.

Радуенте сен и веселите сен, демек радвайте се и веселете се –ни казваше Голямата Носовка, както наричахме преподавателката ни по старобългарски език в Шуменската книжовна школа,  малко преди да ни заплющи с двойките на изпита.

Ама, аз не се радвах и не се веселях, защото  двойката като оценка никога не ме е радвала. При новината ,че по старобългарски съм получил възможно най-слабата оценка , баща ми мъдро заяви „Нищо не става от тебе, ки“  Нямам представа откъде идва частицата „КИ“, но съм сигурен, че не е старобългарска..

Сетих се за пожеланието на преподавателката, докато си мислех да ви призова да се зарадвате на очертаващия се хубав октомврийски ден.

Нали сте чували за обичая на някои вярващи, които винаги разтварят Библията, преди да тръгнат някъде и текстът , който първи погледнат,  определя какъв ще е денят им.

Съвременният  човек  обаче вместо да разлисти Светото писание, пуска телевизора  и от единия ТВ канал изящната Татяна Дончева през зъби му казва, че политиците присвояват бизнеси, а от другия канал журналист обяснява как полицаи стават наркодилъри и рекетьори. После изгрява Цецка Цачева и обяснява как трябва да се води борбата с корупцията.

При това положение призивът „Радуенте сен и веселите сен“ малко звучи…странно. И мнозина от вас ще кажат нещо от типа на "Всички са маскари" като Бай Ганьо или "Адът, това са другите" като Жан Пол Сартр / за носителите на анцузи уточнявам, че е френски писател/ или "Всички са мошеници", автор на последната фраза е баща ми.

Но, нека не се отчайваме. Въпреки всичко ако сме упорити,  можем да потърсим поводи за радост. Всичко е въпрос на гледна точка.

Днес ще бъде слънчево и топло. Максималните температури  ще достигнат 22 градуса в Бургас и в региона. Така ще бъде чак до неделя.

Има поводи за радост, нали.

Но е непродуктивно и безсмислено  да се радвате на новината, че американският президент обеднял с 600 млн долара за тази година. Той може да има оранжева коса и да е обеднял, но поне има Мелания, А вие? Дори оранжева коса нямате.

Питам се, дали между притежанието на такава съпруга и загубата на 600 млн долара има нещо общо?

Нека е хубав денят ви. 

автор: Красимир Калудов

P.S Снимката е илюстративна и сюжетът и донякъде повтаря картината "Раждането на Афродита от морските вълни"
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...