Димитър Бойчев: Ако се рекламираме активно и осигурим директни полети, ще привлечем туристи от Китай

10 окт. 2017

Article image
Наскоро бургаският депутат от ГЕРБ Димитър Бойчев беше водач на делегация от Бургаска област, която посети Китай. Разговаряхме с него за това, доколко е възможно привличането на  туристи от далекоизточната страна в  България и по Южното Черноморие.

Какви усилия и каква готовност се изисква от заетите в сферата на туризма, за да привлекат вниманието на китайските туристи? 

Имаме условия, с които реално още от утре можем да започнем да приемаме китайски туристи. Освен това самите китайци проявяват реален интерес към нашия туристически продукт и се уверих в  това по време на презентациите на общините, които бяха направени по време на посещението ни в Китай. Много любопитен народ са и си мисля, че културно-историческият туризъм ще ги заинтригува много.

Освен всичко друго, те се интересуват от зимен и летен туризъм също. Само през 2016 год  общо 126 милиона туристи от тази страна са посетили различни дестинации. Все повече повишават жизнения си стандарт, все повече започват да излизат навън.

А какви проблеми би трябвало да разрешим, за да дойде част от тези 126 милиона души при нас?
 
Проблемите??? Смятам ,че активността от наша страна трябва да е много голяма, защото ние имаме интерес  такива туристи да посетят нашата страна.Двайсет милиона туристи от Китай са посетили Европа миналата година. Няма проблем да ги посрещнем в България, но за това трябва да се работи. Смятам, че е нужно да се открие една директна самолетна линия до някой от нашите големи градове и съответно да рекламираме нашия туристически продукт в Китай, евентуално по някоя тяхна национална телевизия. Когато ги запознаем с нашия продукт, тогава има интерес към него и достига до повече хора.

С очите си съм виждал как луксозни магазини буквално затварят вратите си за клиенти, за да обслужат на спокойствие богати и платежоспособни китайски туристи. Мислите ли, че в България и тук по Черноморието можем да привлечем такъв тип гости и сме готови да предложим обслужване от такова високо качество?

Категорично сме готови и имаме такъв продукт. Имаме много качествени магазини, представители на световни марки, услугите са на добро ниво, имаме големи търговски центрове от типа на МОЛ-овете. Туристическият продукт, който можем да им предложим, е много интересен на техния пазар. Имаме потенциал, но най-важна е рекламата на нашата страна. България е далечна и все още непозната страна за тях. И отново повтарям огромната необходимост от това да има директен полет, директна самолетна връзка. Липсата им е пречка в момента за нашия туризъм.

Държавата и частния сектор в туризма май не могат да се справят отделно?

Категорично е така. Държавата и частният сектор трябва да обединят усилия. Частният сектор трябва да се включи. Авиокомпаниите също. Имаме огромен потенциал.