култура 03 окт. 2017 2017-10-03 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaGhFIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--a790f74dc66353261df6a95612159bc4f5725833/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29087.jpg

Burgas Reporter Ltd.

„Мадам Бътерфлай“ открива новия сезон на Бургаската опера

Ученичката на световните оперни прими Кири Те Канава и Райна Кабаиванска – сопраното Нона Кръстникова, ще влезе в ролята на Чо Чо Сан в операта „Мадам Бътерфлай“ от Джакомо Пучини.

Неин партньор на сцената ще бъде известният в цяла Европа тенор Даниел Дамянов. Той ще изпълни ролята на любимия ѝ Пинкертон в първата постановка за сезона на Държавна Опера – Бургас. 

Оркестърът на бургаската опера пък ще свири под диригентската палка на британецът Крис МакКракън. 

Спектакълът, който ще се състои на 5 октомври, в 19:00 ч. в зала Опера, ще бъде по режисура на директора на институцията доц. д-р Александър Текелиев. Сценографията е дело на легендарния Борис Стойнов, който остави след себе си незаменими и до днес сценографски решения. Художник на костюмите е отново Цветанка Петкова – Стойнова, известна с ръчната изработка на многодетайлни и пищни сценични дрехи. Едно от най-популярните заглавия в световната опера - „Мадам Бътерфлай“ на Пучини, с която Държавна опера – Бургас дава старт на сезона си, е само леко загатване за предстоящото в програмата. Следват пищния балет по Прокофиев „Пепеляшка“, който напълни Летния театър по време на Бургаски музикални празници „Емил Чакъров“; най-известната опера на Верди – „Набуко“, отново със звезден кастинг, но и с международно участие; изключително атрактивната постановка на „Самсон и Далила“ на Сен-Санс – опера, изпълнявана едва броени пъти в България до момента, и която бургаската публика видя на премиера това лято; както и трибюта на „Queen“ „Шоуто продължава“ с вокал Теодор Койчинов.

Доктор Нона Кръстникова е една от най-изявените млади оперни певици у нас. Неин вокален педагог от самото начало на музикалния й път е проф. Мила Дюлгерова. Участвала е в редица майсторски класове, като тези на Анна Томова – Синтова, Райна Кабаиванска и една от най-известните световни оперни прими – Кири Те Канава. Лауреат е на няколко конкурса – за млади оперни певци „Борис Христов“, „Mirabent I Magrans“, конкурси в Испания, Италия и др., спечелила е стипендии на Райна Кабаиванска, Фондация „Шолти“ – Великобритания, KUG – Австрия и др. Част е от организационния екип на фестивал за камерна музика „Аджитато“. На публиката е позната с дуото си „Колаж“, в което заедно с пианистката Мария Русева изпълняват камерна музика. За зрителите в Бургас тя е Мими, Микаела, Графинята от „Сватбата на Фигаро“ и дона Елвира в „Дон Жуан“, Флория Тоска, а сега е и самата мадам Бътерфлай. 

Тенорът Даниел Дамянов изпълнява централния теноров репертоар на Софийска опера и балет. Бургаската сцена има щастието той също да бъде неин щатен изпълнител. Чест гост е във всички оперни театри в България, както и много театри в Европа. Дамянов е един от любимите на режисьори и диригенти оперни артисти. Той е с безупречна вокална техника, а богатите му темброви характеристики правят изпълненията му на ортодоксална и кантатно-ораториална музика изключително изразителни. Умението му да се превъплъщава актьорски и вокално е изградило най-запомнящите се образи на Зигмунд, Отело, Канио, Де Грио, Манрико, Каварадоси, Дон Хосе, Радамес, Алваро, Дон Карло, Калаф, Полионе, Форесто и други. Това лято публиката на Бургас се наслади на уникалната му трактовка на образа на Самсон, която ще имаме щастието да видим този месец отново.

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...