различно 01 окт. 2017 2017-10-01 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBaGxFIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d7b7ad6027e00b4075b0c2e8d88fe5d5b27e23b0/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29068.jpg

Burgas Reporter Ltd.

СивоКос и съботното триене на непознати символи и числа

СивоКос триеше и виеше. Е, в интерес на истината виенето му не беше точно като на карпатски вълк , а едно такова приглушено, дори по-скоро виеше мислено.

Но триенето си беше съвсем истинско.

Ето, например това квадратче му се опъваше много, но като че ли почти го изтри. Дори сякаш започна да се показва някакъв неясен символ. 

СивоКос натисна здраво и увеличи скоростта на триенето. По челото му избиха капки пот, а наоколо се разнесе някаква неприятна миризма. Може би наистина трябваше да използва стотинка, както правеха хората,  но незнайно защо той вироглаво избра съвсем друго средство.

Пък по телевизионните реклами всичко изглеждаше другояче. Направо като в приказка. Някакви там клетници мънкаха пред камерите за тежкия си живот и как след като били изтрили някакво квадратче и хоп, под изтритото изскочила печалбо от 100 000 до 1 000 000 лв. И цялата тая изповед ставаше обикновено в компанията на щастливо усмихната красавица, която слушаше с огромен интерес историята на клетника, пардон на новия спечелител милионер. Изобщо атмосферата там беше ведра, а тук…миришеше на нещо гадно. На всичкото отгоре жена му не щеше нито да го гледа нито да го слуша как трие и какво се появява под изтритото. Направо го беше отсвирила.

СивоКос вече беше забравил откога триеше и изтриваше зоните и квадратите, на нали беше упорит, а и Миньон му каза да не спира, докато не изтрие всичко и…ето, на…триеше и виеше.

Няма шега, наистина в изтритата зона изскочи някакъв символ и до него числа.  Хм, странна работа.  Появи се картинка на пържола. А числото в близост до рисунката на парчето месо беше трицифрено.  

Само толкова. Само  това??? – учуди се СивоКос и прехапа устни.

Какъв е тоя моя късмет, бе. Хората отиват до магазина, между другото си купуват лотариен билет, изтриват го, виждат надпис един милион и стават милионери, а аз цяла сутрин трия и…пържола!!! Това ли ми е печалбата.

Също като един наивник на средна възраст триещият запокити в краката си хартията, която държеше в ръцете си. Погледна по пода и се сепна. След толкова много триене  цялото пространство беше осеяно с книжни късове като в някаква таверна или чалготека. И миришеше като на нещо такова. На мазно.

Не, че ходеше по такива места, ама беше чел, че в тях хората хвърлят незнайно защо  книги по пода. Салфетки, не лотарийни билети. 

Посегна към нова зона за изтриване. 

След около седем осем минути отдолу под изтритото пак почна да се показва нещо. Този път…символът беше…беше…беше, наистина беше нещо голямо….някакъв бут и до него пак…трицифрено число.

Бут!!! По-добре направо да беше среден пръст. Това е подигравка някаква – помисли си СивоКос. А трицифреното число беше по-голямо от предното, ама в левова равностойност не стигаше за нищо. Да не говорим, че гадната миризма стана толкова силна, че закиха. Все едно, че му подадоха гъба, напоена с оцет.

Като организиран и подреден човек жена му Миньон го посъветва преди триене да разпределя усилията си равномерно и да раздели всичко на квадрати. Само че се умори адски още на втория квадрат.

Третият символ беше пица, а числото пак трицифрено, но обидно малко.

После се появи рисунка на сандвич, след това на някаква торта, пиле или кокошка  и изобщо човекът ,който беше нарисувал оригиналните символи в началото върху зоната за триене сигурно беше пристрастен към доброто ядене. 

А хартиените късове вече почти покриваха целия под.

Накрая все пак изтри всичко. Открай докрай и отдолу догоре. Нямаше никаква печалба. Нямаше и телевизионен екип да го снима, съответно и ляската красавица не запърха с мигли, за да чуе историята на внезапното му забогатяване и…

Е, не беше точно така. Красивата му зеленоока Миньон дойде, видя изтритото, плесна с ръце, пък го прегърна и го целуна, а накрая му каза.

Браво, страхотно си изтрил фурната на печката. Направо е светнала!!!

СивоКос се почувства за момент  на върха на щастието  като ония клетници от телевизионните реклами. Ето, на. Триенето си струваше. Красивата му жена го прегърна, а той…

А той трябваше да събере всички мазни салфетки по пода, с които беше изтрил зацапаната фурна. И гъбата с оцета, по-скоро с препарата за триене на мазни петна също.

автор: Красимир Калудов

още за приключенията на СивоКос можете да четете ТУК
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...