спорт 28 сеп. 2017 2017-09-28 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdE03IiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--dc2ec5c9ad8ed01cf2903640224ce092e434e037/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29042.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Министърът на спорта Красен Кралев: Години наред слагахме медалите преди здравето на децата

Европейската седмица на спорта в Бургас беше открита от министъра на спорта Красен Кралев. Той гостува на учениците и преподавателите от ОУ „Братя Миладинови“ и лично се увери в качеството на новооткрития спортен комплекс в двора на учебното заведение. Ето и кракия му коментар.

Г-н министър с какви аргументи защитавате искането си пред правителството и финансовия министър за повече средства за спорт в бюджета?

Имаме достатъчно аргументи. Ясно е, че публичните средства за спорт не достигат, но все пак спортът е функция на икономиката на държавата. Ние зависим от това какво има в бюджета на държавата. Сега има натрупан излишък, но предни години трябваше да се заличават огромни задължения, натрупани от предишни правителства. Сега вече ги няма и има повече ресурс, затова се надявам. С всяка година вдигаме бюджета между 5 и 7% и по-голямата част от тези средства отиват за спортна инфраструктура ,за реконструкция на различни съоръжения.

Масовият спорт или професионалният спорт е приоритет на вашето министерство?

Няма как да ги разделяме. Те са свързани, защото за да имаме добър професионален спорт, трябва да имаме силен масов спорт. Не можем да имаме елитни спортисти, без да имаме широка основа. Имаше доста сериозни пропуски през последните години в работата с подрастващите. Особено в училищния спорт. В часовете по физическо възпитание също Смятам, че през последните години правим крачка в тази посока. Ако не върнем престижа на учителите по физическо възпитание, ако не изпълним часовете по този предмет със съдържание, ако не направим хубави спортни площадки във всяка българско училище, няма как да се надяваме от нашите деца да излязат професионални спортисти и да имаме медали от Олимпиада. Много години слагахме медалите преди здравето на децата. Забравяхме ,че за да имаме шампиони и медалисти, трябва да имаме основа, всички деца на спортуват . В България едва 30% от децата спортуват. Сами знаете, че много по-голяма вероятност е да се появят световни таланти, ако повече наши деца спортуват. 

Осигурено ли е финансирането на зала „Бургас Арена“?

Естествено.

Бихте ли се ангажирал с проект за стадион в Бургас?

Говорим с кмета Димитър Николов не отсега за казуса със стадионите. Търсим някакво решение не може град като Бургас да е заложник на такава ситуация, но ще търсим решение.  Не мога да коментирам вариантите, защото е сложен казусът. Подобен е казусът със стадиона на Спартак Варна. Там има подобен тип сделка с отдаване на спортно съоръжение на частна фирма, която спира издръжката на клуба. Търсим решение, но не е лесно.

А г-н кмете, вие увеличавате ли в общинския бюджет средствата за спорт всяка година?

Всяка година спрямо резултатите, които постигат отборите. Като виждам многото успехи, значи усилията, които полагаме с общинския съвет имат полза. Все повече деца и младежи се включват в отборите. Това показва и броят на картотекираните спортисти.

Много деца на спортния комплекс в двора на училище…това ли е ефектът, който търсите?

Това е част от усилията ни. Министър Кралев сам каза ,че без качествена инфраструктура няма как децата бъдат привлечени да тренират. Преди няколко месеца тук / в двора на училище „Братя Миладинови“ имаше изронен асфалт и учителите по физическо възпитание се чудеха как да накарат децата да спортуват. 

P.S В интервюто са включени и въпроси на колеги от други медии

 
Коментари

спорт ...


образование ...


здраве ...