различно 27 сеп. 2017 2017-09-27 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdmxEIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--c10aca62cfd9ccd1dc5fad04f63306b37abdd3d5/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29023.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Меркурий в знаците - Що е то?

Меркурий е най-малката планета в Слънчевата система и е най-близката до Слънцето.

Тя прави три завъртания около оста си на всеки две обиколки около Слънцето, което ще рече, че годината й е по-кратка от денонощието. Наименованието на планетата идва от името на древногръцкия бог Меркурий  или римския му аналог Хермес (повече подробности по темата ТУК)

В митологията Хермес е единственият бог, който може да разговаря и с хората, и с боговете. Той е пренасял информацията от боговете по достъпен за простосмъртните начин. Погледнато през призмата на  Астрологията в нашите рождени карти Меркурий се явява свързочник с всички планети в нея. Тази съвкупност показва нашия интелект, който е комбинация от ред качества: Как ще възприемем  конкретна информация - дали ще я осмислим правилно; Как ще архивираме наученото - доколко ще го помним и лесно ли ще достигнем до него при нужда; Как работи нашата логика, как сравняваме информацията и как достигаме до логическо решение; Ще използваме ли получена информация или няма да й обърнем нужното внимание. Тези качества се обрисуват в нашата карта не само от планетата Меркурий. Тук вече говорим за различни конфигурации в рождена ни карта – не само аспектите, но и от положението и силата на другите планети –Марс, Сатурн, Уран, Юпитер и т.н.  

Какво имам предвид: Вземаме за пример човек със силен, добре аспектиран  Марс в картата. Това ще покаже една силна личност, защото Марс е сигнификатор на нашата воля и обрисува как се справяме с трудностите. В този случай Меркурий ще поеме качествата на Марс и неговата природа. Съответно човекът ще бъде активен в изразяването си, директен и прям. Това ще бъде човек, който не лъже. Защо лъже човек? Човек лъже от страх.Oт страх, че няма да бъде приет и харесан от останалите, от страх да поеме последствията за постъпките си и т.н.  

Меркурий в рождените ни карти показва как мислим, как комуникираме с другите, как лъжем. Сам по себе си Меркурий е вестоносец, един вид „пощальон, разнасящ информация” – лесно, трудно, бавно и т.н. Затова е важно какъв е бил рожденият ни Меркурий в момента на нашето раждане – директен, стационарен или ретрограден. Неговото положение спрямо слънцето – източен, западен (преди или след слънцето) това са различни оттенъци, които слагат своя специфичен и уникален отпечатък върху всеки човек. 

Сега ще се помъча да опростя, доколкото е възможно информацията и да я сведа до 12 архетипа – естествено пречупени през моята призма. 

Да си представим, че сме в зала на важна лекция. Представете си, че темата е свързана с нашата професионална ориентация. Нека да седнем и наблюдаваме 12-те архетипа на  Меркурий. Как реагират? Как участват? Как възприемат информацията? Дори как комуникират с другите в залата? 

Лекцията още не е започнала, но хората с „огнения “ Меркурий вече се открояват. Това са тримата най-активни в залата. Ако се заслушате, те не спират да говорят. Техните гласове кънтят, защото обичат думата им да се чува и са способни да водят серия от безсмислени монолози.  За тях е важно да са лидери в кръга на своето общуване. Затова обичат, когато говорят, всички да ги сушат и е почти невъзможно тирадата им да бъде прекъсната. Загубят ли интерес към някого, веднага и контактът угасва.

Меркурий в Овен -  Това е човекът, който в момента води ожесточен спор с присъстващ в залата. Той е надарен с бърза мисъл и бързо структурира своите доводи. Спорът от негова страна е достигнал до вербална агресия, защото е много импулсивен човек, а и не обича да му се противоречи. Много е трудно да спориш с него, защото той не те слуша, а само изчаква да спреш или да си поемеш въздух, за да те задуши с информацията, която ще ти избълва. Това не е поради липса на възпитание, а просто не може да изслушва. Той няма търпение, а и време за губене. 

Меркурий в Лъв - Това е другият кънтящ в залата. Предупреждавам ви, трудно е да спориш с този човек. Да не кажа, че си е направо безсмислено. Заслушайте се много внимателно, този човек има бърза мисъл и творческа способност да използва всяка придобита информация, която структурира в много устойчива логика, за да подкрепи тезата си. Ако си постави за цел с лекота ще ви убеди, че черното е бяло.

Меркурий в Стрелец – Това е другият в залата, който сега цитира нещо на латински. Той е много амбициозен човек, който с лекота усвоява чужди езици, чужди философии. Има идеалистичен поглед над живота. Тук аналитичното мислене не е най-силната страна и трудно отделя важното от получената информация. Поради, което много трудно може да си защити тезата. Ето сега е прибягнал до сарказъм и с него се мъчи да обори опонента си… А кой е той? Е как?! Това е човекът с Меркурий в Близнаци.
 
Хората с „въздушния“ Меркурий не стоят кротко в залата и да си траят.  Те обичат да има диалог, дори и ако се налага да спорят. Тук главният стимул е интересът. Това са много контактни хора, които обичат запознанствата. С лекота превключват от една тема на друга. Ако някой им е скучен, веднага прекратяват контакта. 

Меркурий в Близнаци е изнервил човека с Меркурий в Стрелец, защото за кратко време му е показал слабите страни в тезата му. Човекът с Меркурий в Близнаци е надарен с много гъвкаво мислене и бърза реч. Той е много схватлив, съобразителен и остроумен. Обича да обработва всякакъв вид информация и да я разпространява в удачен за него момент. Дори в момента е избълвал цял куп информация срещу блокиралия си опонент. А сега, за да му се хареса, ще му разкаже история за това как е бил на остров Монте Кристо, където е упражнявал латинския си. Дори и да не бил, ще си я измисли… защото просто в монета това чудесно пасва на ситуацията.

Човекът с  Меркурий във Везни е този с  правилна дикция и приятния глас. Спокойно можем да го наречем дипломата в залата. Сега се опитва да успокои разгорещената сплетня - доколко успява, Вие преценете. Той има вродената възможност да види и двете гледни точки в конфликта. Умее да съгласува собствените си мисли с общоприетите. За нищо на света не би влязъл в спор, защото е зловредно да има негативни мисли.

Човекът с Меркурий във Водолей не се вълнува от чуждото мнение. Затова и не желае да си формира мнение за присъстващите в залата. Поради тази причина сега седи и си пише нещо в мултифункционалния хибриден лаптоп от последно поколение, който носи. Ето внимание, лекцията започна! Вижте как човекът с Меркурий във Водолей веднага се включва в дискусията. Всички в залата дават заето от оригиналите, изненадващо напредничави идеи, които има. Идеите, който са му хрумнали, е възможно да останат неразбрани за аудиторията, защото при този човек мисленето не е линейно и предсказуемо като на повечето в залата. 

Тези, които стоят и изслушват лекцията, са хората със „земния” Меркурий. Тук нищо от чутото не се приема на доверие. Всяко нещо трябва лично да се провери. Трудно се обработва информацията, защото преди това е нужно да се разбие на съставни части, а после вече може да се пристъпи към критика.

Човекът с Меркурий в Телец има бавна и методична мисъл. Затова всичко, което чуете от него по време на дискусията, ще бъде добре премерено и обмислено. В момента е в ступор от чутите идеи на човека с Меркурий във Водолей, които още дълго ще обмисля. За него е трудно да разбере и приеме нови и радикални идеи. Трудно му е да се примири, че с течение на времето едни идеи – които някога са били прогресивни – с годините са остарели и се превръщат в спирачки на прогреса, затова трябва да се дава път на новите концепции.

Човекът с Меркурий в Дева е взискателен и перфекционист. За него всеки детайл е важен. Това е личност, която се обажда и поправя всеки за неправилна дикция или зле употребена дума… не дай си, Боже, да има правописни грешки в диплянките за лекцията. Тук мисленето е изцяло практично насочено и никога не лети в облаците. Важни са целите и резултатите. Затова за него това, което казва човекът с Меркурий във Водолей, е въздух под налягане. Защото Меркурий в Дева се е заровил в детайлите и не вижда общата картина. Къде е картината? Моля някой да му я нарисува!

Човекътс Меркурий в Козирог е онзи сериозният, който следи и слуша много внимателно дискусията. Надарен е с добра памет и после ще възпроизведе случващото се в залата с голяма точност. Тук начинът на мислене е логичен, но сух и липсва гъвкавост. Защото тя е вкаменена от рационалност. Затова всичко се възприема дословно. Трудно би приел новаторските идеи на Меркурий във Водолей. За него е много важно какво ще кажат присъстващите за неговата персона. Но силната  критичност към уменията на другите няма да бъде спестена по време да дискусията или след заседанието.

Хората с „водния” Меркурий са надарени с ярка образност на възприятията. Те обичат подробностите в казаното. Ако, например, си спомнят някаква случка, тя ще бъде много детайлно обрисувана. Понякога от подробностите може да се изгуби идеята от примера, който са дали. Тук възприятията са много конкретни и ярки, защото всичко е свързано с емоциите. 

А кой е човекът с  Меркурий в Рак? Е как кой? Това е онзи, който в началото на лекцията разказа за историческите факти и не пропуска да спомене онези мили спомени, които са се случили миналата година. Тук много от мислите са заети със спомени и чувства от миналото и начина на мислене е продиктуван от моментните чувства. Този човек има добра памет и силна емоционалност.  Това е дискретна личност, на него може спокойно да му се доверите. Както се казва „гроб с антена“. Никога не отхвърля чуждите мисли или идеи, той ги преработва и ги възприема като би възприел свои.

Човекът с  Меркурий в Скорпион е този, който задава неспирни въпроси към всеки, изказал се в дискусията. Защото за него е важно всяко нещо да бъде добре уточнено. Надарен е с проницателен ум и невероятни способности да получи нужната информация за него. Това е човекът „изследовател” в залата. Но ако някой се осмели да го ядоса, ще се чуят причудливи псувни или ругатни по темата.

Представителят на Меркурий в Риби е единственият в залата, който много добре разбра идеите на човека с Меркурий във Водолей, защото ги възприема интуитивно. Това е човекът с най-развитото образно мислене в залата. Умът му работи по много по-различен начин от общоприетия. Има отслабени способности да анализира случилото се, но информацията се възприема интуитивно.Това е личност, която не притежава самочувствие и увереност в собствените си умствени възможности. 
 
Сега  добихте представа какво показва положението на Меркурий във всеки зодиакален знак. Както казах в началото, трудно е да се прави анализ само по положение в знак на Меркурий в картата,  много по-важни са останалите детайли и конфигурации в картата. А имено те ни правят индивидуални и различни един от друг.

Щастлива и слънчева седмица ви пожелавам
Лично ваш астролог – инж. Николина Пейчева
 
 
Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...