политика 25 сеп. 2017 2017-09-25 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdXBEIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--d4605cf5a51c7525f22d648abaaa61ae3fb00ad2/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_29001.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Петър Кънев: Искахме да защитим българския производител, но ГЕРБ отхвърли нашия законопроект, защото бил антиевропейски

Депутатът от БСП Бургас Петър Кънев е председател на парламентарната комисия по икономика. Колегите му от левицата и той се опитаха да прокарат нов Закон за храните, но проектът им беше спрян от мнозинството. Ето и краткият коментар на народния представител по темата

Какво загуби българският производител от това, че предложения от БСП Закон за храните беше отхвърлен в парламента?

В пленарна зала помолих колегите от ГЕРБ и от управляващото мнозинство да подкрепят този закон. Да, възможно е той да не е пълен, но можеше да бъде коригиран между първо и второ четене. Смятам, че ние имаме нужда от такъв закон, защото българският производител все още е поставен в ъгъла. Знаете ,че земеделските производители у нас получават в пъти по-малки субсидии от колегите си от Франция, Холандия или Италия. Затова търсихме приемливи решения ,подобни на това, което са направили във Франция, Италия, Унгария, за да помогнем на българския производител. Искахме този дебат да продължи в работни групи, в комисии, но ни беше заявено, че това всичко е антиевропейско и точка по въпроса.  Десет години като членове на ЕС виждаме, че има други държави, които имат гръбнак и отстояват позициите си. Особено държавите от Средна Европа го правят постоянно. Наистина не виждам защо ние, защо нашият потребител трябва да бъде донор на френския или на холандския производител.

А смятате ли ,че във вашия проект са или изгладени големите подводни камъни или по-точно противоречията между нашето и европейското законодателство в частта му за храните?

Мисля, че това, което предлагахме, беше разумно. Можеше да мине спокойно една нотификация, т.е съгласуване с европейските бюрократи и чиновници. Най-малкото искахме да отворим вратата за този дебат. За съжаление не се получи.

При това положение кой е в печеливша позиция?

На печалба са европейските производители, които продават стоките си нелошо в България. Нали виждате тази тема, която няколко пъти повдигахме …за качеството на храните и за качеството на продуктите, които Европа предлага на пазара в източните страни членки. Изведнъж се оказа, че сме били прави, след като се обяви, че се създава работна група, която ще проверява защо храните за Унгария, Чехия, Румъния, България, Словакия, Полша са с по-различно качество от храните, които се предлагат в Европа.

автор: Красимир Калудов
Коментари

политика ...


икономика ...


образование ...