различно 24 сеп. 2017 2017-09-24 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBdEJEIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--ed69c6ce200d8f3c5adcd2ced395695638c124a9/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28988.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Фрагменти 24/9 Хроника за независимостта, за долетялата чайка, за излишъците и за 5% плява

Тя, почти изминалата седмицата започна някак тъй вихрено. Не защото в Сърбия и в Румъния бури опустошиха села и градове.  У нас буреносно беше признанието на премиера, от което стана ясно, че 5% от членовете на ГЕРБ били проблемни. Ами ,сега?.  Да не си на мястото на партийните членове. Как да противоречиш на лидера? Ами, кои са тия 5% врагове с партиен билет? Кой са суджуците?

Само, че след А човекът каза и Б.

Както казват, изби рибата с права лопата, като оповести, че в САЩ се избивали по улиците и дори там по същите тия улици отводнителните шахти не работели и не поемали вода? Хм, май някой е гледал филма „То“ по романа на Стивън Кинг . Защото действието и в двете се развива в неработещите и затлачени шахти на градчето Дери.

Тъй и тъй става дума за населени места, затуй се сещам, че  в престолнината Улпия Шопия кацна една чайка. Един Чайка, всъщност. Кацна самият руския главен прокурор Чайка и го посрещнаха с един такъв неучтиво звучащ плакат.  Призоваха го да вдига гълъбите, демек да отлита от Отечеството любезно.

Пък един наш министър обеща, че цената на водата у нас щяла да се повиши плавно. Значи има няма десетина години и да кажеш за някого, че е „пил една студена вода“ ще се възприема като благословия , а не като прецакване.

II

Значи въпрос на време е молитвите да бъдат заменени от една мантра.Простете ми богохулството, но както вървят нещата, в мигове на изпитания и трудности човек вече може да си казва „Имаме 2 млрд лв излишък, имаме 11% повишение на доходите и финансова стабилност, затуй казано честно всичко ми е наред, тъй че спокойно си гледам напред“.

Много нахъсващо звучи. Таман са ти потънали гемиите в личен план и като издумаш десетина пъти тази мантра и край. Всичко се оправя.

Да, нахъсването и стимулите са нещо изключително важно. Ето, например рекламата, в която цял хор пее възторжено „Брей, брей, брей, брей, брей“ , а пред него диригент страстно ръкомаха с парче луканкова наденица, ами това си е ярка илюстрация на състоянието на културата у нас. На практика днес всеки простак с пари може да накара някой творец да му подскача като кученце за парче салам. Защо е така ли? Защото в културата у нас няма пари и защото талантът на творците е безценен, иначе казано няма цена и не струва нищо.

III

Окончателно се уверих, че  освен от футбол всички българи разбират и от военни самолети. И понеже експертите са толкова много, накрая държавата остана по бели гащи, един вид по селскостопанска авиация. Обявиха, че изборът на самолети започва отново и затова ще плашим гаргите и самолети нарушители в родното небе с викове и крясъци.

Но както и да е. С изумление научих, че имало международен ден на прегръдката. Изумлението ми премина в лек пристъп на паника, когато възрастен мъж ми изпрати чрез Фейсбук снимка на плюшено мече и ме призова да прегръщам несвят човеци от близо и далече. 

IV

Държавата показа мускули…по-скоро показа загриженост към образователната система и затова премиерът събра кметове от цялата страна, за да ги зарадва с новината, че ще им даде близо 600 млн лв. , повечето от които за физкултурни салони. Нацията трябвало да бъде здрава и силна. Сега да видим какво няма да ви хареса, когато във всяка махала и село ще има модерен физкултурен салон. Ама, по селата нямало деца? Ами, направете нещо и вие накрая, бре!!! 

V

Синемагугу избор на съдебен съвет – рекъл един магистрат. Пица? – попитал друг. Каква пица, бе!!! Нуга, уле, уле. На баницата най-мекото, на работата най-лекото !!! – отвърнал първият. 

Тъпо ли ви прозвуча? То, напоследък всички новини звучат тъпо и нереформирано.

Пък в община Септември се оказа, че фирми на тамошния кмет печелили повечето обществени поръчки. Ами, кой да ги печели? То, за тази работа трябват подготвени хора.  Че то ако всеки може да печели обществени поръчки, то ще стане масов аматьорски спорт, а за тази работа трябват професионалисти. И толкова добри професионалисти, че да печелят винаги всички поръчки.

VI

В Деня на независимостта се чуха толкова пожелания, послания и мъдри мисли ,че ми се отщя да ги коментирам. За каква независимост може да се говори в държава с валутен борд. 

Но у  нас поне съдебната власт е независима. Така казват.

Вероятно няма нищо общо с темата, ама на актьора, който игра цар Фердинанд по време на тържествата във Велико Търново, мустаците му бяха ужасно фалшиви. 

По темата за оригиналите някак от само себе си мислите ми препускат към престолнината Улпия Шопия, чиито  първенци поискаха да заменят с асфалт старите павета  по прочутия булевард „Дондуков“. Такива настилки вече били стари.

Брей, пък в Рим още си пазят паветата.

VII

И накрая нещо оптимистично. Виден жител на ловешко село инвестира 10 000 в изграждането на селски навес със соларни панели върху покрива. И видният селянин не само се самозадоволявал..ъъъ…по отношение на енергията, ами дори продавал ток.

Значи, ако всички пенсионери спрат да хвърлят парите си през терасата и ги инвестират в соларни панели, какво ще стане тогава? 

Какво ще стане. Сигурно държавата ще измисли някакъв нов данък. То, прекалената независимост и Богу не е драга.

Автор: Фрагментий

Коментари

различно ...


култура ...


ориентири ...