ориентири 18 сеп. 2017 2017-09-18 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcnhEIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--3c4df33cb61d2940f50e83cb4824a755d8db1cee/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28940.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Община Бургас не се е отказала от Ченгене скеле

Община Бургас не се е отказала от идеята да облагороди и развие рибарското селище Ченгене скеле, така че то да се превърне в приветливо място за посетителите и уютно място за живот на местните рибари. 

„Вече 6-та година, откакто стартираха процедурите по създаване и приемаме на ПУП за Ченгене скеле и влизането на територията в административните граници на град Бургас, ние преговаряме с Министерството териториите, които са по кадастрална карта горски фонд, а в действителност са обслужващи улички и канали, да влязат в управление на Община Бургас.”, коментира кметът на Бургас Димитър Николов.

По думите му местната власт иска да използва Закона за устройство на територията и Закона за управление на черноморското крайбрежие, за да може да реализира конкретни инициативи в селището. Към момента в Ченгене скеле липсват канализация и водопроводи, а връзките за ел захранването са изключително рискови и нелегални. 

„За да се случат тези благоустройствени мероприятия, ние трябва да имаме собственост. Постигнахме съгласие с Министерството на горите и се надявам решението на Министерски съвет да бъде в полза на Община Бургас, за да не спира планът за благоустрояване на зоната.”, допълни кметът Николов. 

Припомняме, че местната власт, съвместно с рибарското Сдружение „Черноморски сговор” и още две НПО-та подготвиха проект, който включва изграждане на паркинг, атракцион, възможност да се изгради магазин за продажба на рибарски аксесоари.

„Ако този проект бъде защитен и спечелен, ще се получи много комфортно пространство. То ще се намира от дясната част на новия отводнителен канал, който беше приключен миналата година.”, допълни градоначалникът.

Инициативата е по ОП за „Рибарство и аквакултури” и „Развитие на селските региони”.

Коментари

ориентири ...


различно ...


време за прогноза ...