образование 11 сеп. 2017 2017-09-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcEpEIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--60e02a841d1f2b9f7917ab5487a504a41abea289/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28894.jpg

Burgas Reporter Ltd.

#ВЪРНИ ОБРАТНО - инициативата, която може да промени образованието в Бургас и в България

Това не е точно история, основана на библейския принцип „Дай, за да ти се даде“.  Но със сигурност е свързана с щедрост и с благодарност.

Това е история за едни ученици, които са излезли за последно от  класните стаи на Природоматематическата гимназия в Бургас през 2002 год.

И сега, години по-късно, са се събрали, за да се видят и да разберат, че те може да са напуснали кабинетите, но всеки един тях е взел и  е носил училището в себе си.

На петнайсетгодишнината от завършването си момчетата и момичетата от випуск 2002  се обединяват около идеята да помогнат на любимата си гимназия.

Те решават да съберат 8000 лв, за да закупят една от възможно най-съвременните хардуерни интерактивни системи за обучение, защото смятат, че училището им заслужава най-доброто.

Условието е да се справят сами без участието на фирми, организации, институции или недай си Боже на партии и политици. Условието е да разрешат тази задача със собствени усилия, така както са били научени.

И наричат инициативата си #върниобратно.

Избират това име на своята кауза, защото смятат, че дължат благодарност на своето училище, на своите преподаватели и защото вярват, че доброто образование зависи и от личните усилия на всеки един човек.

Идеята бързо заразява целия випуск 2002 и ентусиазираните  възпитаници  на ППМГ „Никола Обрешков“ се втурват да я изпълняват.

Всеки от „съучастниците“ в това добро дело дава толкова, колкото може да си позволи и първоначално изглеждащата непосилно сума от 8000 лв е…ами, тя е просто надхвърлена.

Инициативата #върниобратно  е толкова успешна, че са събрани не само необходимите средства за закупуване на модерната хардуерна интерактивна система за обучение, но остават достатъчно пари, за да могат с тях да бъдат стимулирани под формата на награди изявени и успешни ученици, които в момента се обучават в гимназията.

Дни преди започването на новата учебна година момчетата и момичетата , които стоят за каузата, са безпределно щастливи от това, че са успели да изразят по този начин своята огромна благодарност и признание към училището, в което са научили толкова много.

Те се надяват, че примерът им ще бъде последван от випуск 2003 на Природоматематическата гимназия, може би и от възпитаниците на други бургаски училища, а защо не и от хора в цяла България.

А ние какво можем да кажем, освен това, че #върниобратно  и всички дали от средствата си, от времето си, от сърцето и от душата си за този жест, ни карат да вярваме, че и добрината може да влезе в новините от деня.

На 15 септември, представители на хората, осъществили тази прекрасна иницатива, ще обявят лично своето дарение пред всички ученици и учители в двора на ППМГ „Никола Обрешков“

Какъв добър старт на учебната година, нали.

 #върниобратно 

Автор: Красимир Калудов

Коментари

образование ...


политика ...


спорт ...