икономика 11 сеп. 2017 2017-09-11 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBcFZEIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--afc4ff3c0ba2cfde8cfbe12f6cf2c315eda68e14/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28887.jpg

Burgas Reporter Ltd.

Слънчев бряг АД – обичайният заподозрян и вечният виновник, с който всички си измиват ръцете

Преди броени дни един български сенатор извика, че Картаген трябва да бъде разрушен, пардон…че дружеството Слънчев бряг АД трябва да бъде закрито. И се вдигна шум до Бога.

Всъщност…спомням си, че и през  2013 год беше отправен  призив за закриване на  Слънчев бряг АД поради това, че песента му е била изпята. Изрече го в Бургас един кандидат за депутат.

После дойде на власт премиерът Пламен Орешарски и  заедно  с екипа си щяха да прехвърлят  многострадалното дружество безвъзмездно на община Несебър, но не им стигна времето или не им стигна капацитет. 

Този кабинет се срина и през 2014 год  амбициозният служебен министър на икономиката също запретна ръкави да разрушава българския Картаген.

Някъде тогава  се проведе тристранна среща между Слънчев бряг АД, община Несебър и хотелиерите в курортния комплекс, а на тяхното внимание беше представен проект за договор за отдаване под наем на улици, алеи, инфраструктура. 

Идеята беше държавата чрез дружеството да стане наемодател, а общината наемател на инфраструктурата и да си я експлоатира и поддържа. Договорът просто си остана да си виси във въздуха и нищо не се случи. 

А всъщност тогава община Несебър беше поставена пред ситуация, в която в рамките на проектодоговора трябваше да изсипе изведнъж едни милиони левове от своя бюджет. Логично беше сделката да не се получи и проблемите си останаха все така големи, а мажоритарният собственик на инфраструктурата Слънчев бряг АД в лицето на държавата продължи да бъде обвиняван във всички възможни грехове.

Слънчев бряг АД е дружество, в чийто състав влизат и частни акционери. Въпреки този  елемент на собственост то трябва да изпълнява най-вече обществени функции. Вменени му са задължения да поддържа улици, алеи, осветление, зелени площи и да гарантира сигурността на хората в комплекса. Само че същевременно  няма гарантирани приходи, които да обезпечат разходите по изпълнението на всички тези задължения.  Затова трупа загуби, защото харчи пари, която няма. Тогава в Народното събрание депутатите гневно викат на министъра на туризма „Как е възможно това“ и държат гневни речи.  

Както би казала всяка продавачка на сергия в Слънчев бряг „Това е нонсенс“ 

Да, безсмислено е и вероятно съвършен идиот може да измисли тази схема. Или пък съвършен тарикат, който е имал нещо друго предвид.

Вечният виновник Слънчев бряг АД трябва да контролира процесите в курорта, но няма инструменти за това. Например,  дружеството не  може да премахва незаконни обекти върху своята територия, не може да наказва нарушители по тази територия, която е обществена и се ползва от всички. 

Да, речем че някой предприемчив българин  си чучне един временен обект някъде из курортния комплекс и обяви, че има разрешение от някой хотелиер или от концесионер или от важна местна персона, обвеяна с мрачна слава.

Тогава от Слънчев бряг Ад проверяват този обект, установяват, че има очеизвадно нарушение,  уверяват се, че всъщност няма никакво законно разрешение за съществуването на този обект на това място, правят констативен акт и го изпращат с молба за съдействие до съответния орган. Започва едно тупане на топката, всичко потъва в административната джунгла, а предприемчивият хитрец чопли семки и плаща всеки месец на някой някъде незнайно колко.

Така на края на сезона от всички тези обекти, разположени да речем  по крайбрежната алея, едни 10 млн лв предполагаем приход влизат в нечий джоб. 

Забележете, не влизат по сметките на Слънчев бряг АД  и държавата, не влизат и в общинската хазна, не и в портфейлите на  хотелиерите. Но със сигурност отиват при някого. 

Демек, този някой си лови риба в мътната вода на временните обекти, а за това положение обвиняват Слънчев бряг АД. Айде, бе!!! Колко удобно.

Имаме класически случай на многовластие, което старите хора определят като „Много баби, хилаво дете“

От община Несебър не могат да решат проблемите в курорта, защото те се случват на територията на Слънчев бряг АД и законът връзва ръцете на несебърския кмет.  Но разни хора псуват кмета, а медиите го попържат. 

От дружеството са не само с вързани ръце, ами направо са блокирани, защото нямат механизъм, с която да разсекат възела.  Най-много да се наложи да платят обезщетение  за неправомерни действия, ако пипнат някоя недосегаема барака. Е, могат  да погнат някой пъргав продавач на царевица. Но разни хора псуват изп. директор на дружеството или ресорния министър, а пък медиите въртят една и съща плоча, от която скрибуца „Картаген трябва да бъде разрушен“

А хотелиерите скърцат със зъби, че разни тарикати са издигнали разни очевидно незаконни бараки пред хотелите им. 

И така държава, община, хотелиери, всички губят, а някой от света на сенките печели. Това е заложено изначално още от времената на абсурдната приватизация на хотелите и обектите в курортния комплекс. Така е измислено, че да се генерира хаос, да се мъти водата и нищо да не е ясно.

Но да се върнем към временния обект на онзи предприемчив хитрец, издигнат някъде из курорта. В сегашната ситуация всички контролни органи си прехвърлят горещия картоф. Община Несебър  логично казва, че издигнатият временен обект не е върху нейна собственост, от Слънчев бряг АД пък безсилно вдигат рамене защото нямат права да го съборят, а полицията има да се занимава с много по-важни и обществено значими дейности от някаква барака или бараки или павилиони.

А нали не сте забравили, че  освен всичко друго заради част от акционерите Слънчев бряг АД се възприема като частна фирма. Ама, когато трябва да се платят парите на командированите полицаи, тогава се възприема като държавна фирма.

Статутът на Слънчев бряг АД е проблем. Това е нарочно създаден проблем.

Да, ликвидацията на Слънчев бряг Ад, която предложи вицепремиерът Валери Симеонов е реална опция.  Но какво ще се случи след това? 

Натрисат таралеж в гащите на община Несебър? Така в една утрин несебърският кмет и екипа му изведнъж се оказват изправени пред една планина разходи по поддръжка на инфраструктурата в комплекса? Дали ще бъдат щастливи от това? Някой пита ли ги? Те съгласни ли са? Някой интересува ли се от тяхното мнение?

Но когато г-н Симеонов каже  А/ Слънчев бряг АД да се закрива, трябва да каже Б/ Да се плати

Демек държавата трябва да изкара едни 15-20 млн лв и да обезщети всички миноритарни собственици в дружеството, които едва ли ще искат да подарят акциите си.

Ако това бъде направено и то в такъв размер на обезщетението, какъвто частните акционери приемат за приемлив, тогава вече ще има 100% държавно дружество Слънчев бряг АД. Какво следва?

Малко след като държавата е изсипала едни милиони за обезщетения, същото това дружество го харизват на община Несебър??? Безплатно??? 

Звучи неубедително, защото една такава сделка крие също много неизвестни. 

В момента курортните такси от Слънчев бряг влизат в общинския бюджет в Несебър, но общината не ги реинвестира в Слънчев бряг, защото няма много законови основания затова. Или има много повече законови основания, за да не го прави. И не го прави, затова парите влизат в други населени места, т.е съставни селища.  А и защо да връщат средствата от курортни такси в място, където не живеят никакви хора през по-голямата част от годината?

Чуват се и други варианти.

Не са малко и почитателите на идеята, курортът да се обособи като някаква нова административна единица, национален курорт с по-особен статут, с права, със задължения, с източници на финансиране, съответно с бюджет, с контролиращ и с управляващ орган, в това число и със собствена полиция, да речем. Затова намекна и министърът на туризма. 

Колкото и скандално да звучи за някого, при това положение националният курорт ще покрие някои от функциите на община Несебър. Т.е ще трябва да си има свой …ами, нещо като кмет или управител с права на кмет. 

А спомняте ли си, че преди десетина и повече години идеята за обособяването на Слънчев бряг в отделна община беше анатемосана и прокълната от всички страни.

Закриваме, раздържавяваме ,прехвърляме, продаваме…каквото и да е на мода, единствено държавата може да реши проблема със собствеността на инфраструктурата в курорта.

Днес  Слънчев бряг АД не е източник на безкраен финансов ресурс. Обратното е. Има задължения да администрира  територия с размерите на град с приблизителен брой на жителите около  200 000 души, но няма никакви права да го прави, няма функции, не развива туристическа дейност, защото няма хотели или ресторанти  и най-важното няма гарантирани  приходи.

Разходите всяка година са постоянно нарастващи, а  приходите са постоянно намаляващи. 

Може би един от най-големите абсурди, с български адрес, е този, че колкото по-силен е сезонът в курортен комплекс Слънчев бряг, толкова са по-големи разходите на Слънчев бряг АД. И накрая когато се отчитат рекордите, се оказва, че дружеството е глътнало вода и търпи загуби.

И започва да се търси виновник, а той пред очите на всички.

Държавата и всички правителства, които позволяват този абсурд да съществува  толкова много време.

Кому е изгодно? Не на държавата, не на общината, не на хотелиерите….

А по улиците и алеите на курорта вече се говори, че наистина всички сергии по крайбрежната алея ще бъдат премахнати, защото през  следващото лято тази зона ще бъде стопанисвана и управлявана само от ЕДИН  предприемчив българин, от един Много предприемчив българин.

И други неща се говорят…например това, че малки спретнати парцели от концесията на една от плажните ивици тайно полека се обособяват като отделни самостоятелни ПУП-ове. Как става това ли? Ами, ние сме все пак страната на неограничените възможности.

Но за тези „вълшебства“ никой не говори, защото материята  е ..хм…сложна, а къде къде по-просто и безопасно е да се теглят шутове по обичайния заподозрян  Слънчев бряг АД и да го обвиняват за всичко…дори за глобалното затопляне.

още по темата Слънчев бряг можете да четете ТУК

Автор: Красимир Калудов 

Коментари

икономика ...


Местни избори 2023 ...


политика ...