култура 05 сеп. 2017 2017-09-05 2020-03-26 https://www.burgas-reporter.comhttps://burgas-reporter.com/rails/active_storage/representations/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaHBBbUpEIiwiZXhwIjpudWxsLCJwdXIiOiJibG9iX2lkIn19--826f101e591e0586463cc814800644a392d43416/eyJfcmFpbHMiOnsibWVzc2FnZSI6IkJBaDdCam9MY21WemFYcGxTU0lNTkRBd2VETXdNQVk2QmtWVSIsImV4cCI6bnVsbCwicHVyIjoidmFyaWF0aW9uIn19--3b7d5ce51832c59b94b910e1c0fe2c5ac43fca4b/main_img_28844.jpg

Burgas Reporter Ltd.

"Виенска кръв" закрива Бургаските музикални празници

Бургаските музикални празници "Емил Чакъров" ще бъдат закрити днес – 5-ти септември с премиерата на оперетата "Виенска кръв", последната творба на Йохан Щраус-син от този жанр. 

На последното представление за тазгодишния оперен фестивал ще бъде връчена и ежегодната награда на името на маестро Чакъров, която се присъжда на именит български диригент. Името на тазгодишния носител е все още тайна. Закриването на фестивала с творбата на Краля на валса ще започне в 20:00 ч. на сцената на Летния театър.

"Виенска кръв" не е позната на бургаската публика, тъй като е поставяна единствено в Музикалния театър в София.

Постановката е дело на режисьора Марио Николов, който публиката ще види и на сцената в централната роля - тази на граф Цедлау. 

"Това реално са две различни професии. Не е лесно, но при добра концентрация и организация на работния процес е възможно", казва Николов за съчетанието "режисьор/изпълнител" в оперетата. Партията на съпругата му пък ще изпълни Валентина Корчакова. 

Двамата са гостуващи солисти за бургаската опера и са сред най-известните оперетни певци в страната, носители са на множество награди и гастролират често в страната и чужбина. В останалите образи ще се превъплътят солистите на Държавна опера - Бургас Йордан Христозов, Мария Цветкова, Людмила Михайлова, Шмилена Султанова, Бранимир Недков, Тошо Герджиков, Петър Тихолов, Веселина Апостолова, както и хорът, оркестърът и балетът на операта. Диригент ще бъде маестро Иван Кожухаров - постоянен гост-диригент на Филхармонията в Санк Петербург, носител на много международни награди и известен като първият българин, записвал с лондонската филхармония в "студиото на "Бийтълс" - "Abbey Road".

Виенският валс е емблематичен за тази постановка, затова хореографията му е поверена на неслучайно име - примабалерината на Държавна опера - Бургас Галина Калчева. Тя е позната не само на бургаската публика, но и на любителите на балета в страната и в чужбина, като последната премиера, в която тя танцува, е участието й в "Болеро" и "Кармина Бурана" на оперния фестивал "Сцена на вековете" във Велико Търново. 

За да пренесе публиката в епохата на аристократична Виена, костюмографът Цветанка Петкова-Стойнова е разработила всеки един костюм за всяка отделна роля. Дрехите, характерни за висшето австрийско общество от годините на виенския валс, са съобразени не само с тогавашната мода, но и със сценичните нужди на оперетата, а именно необходимостта на певците и актьорите да танцуват и да се движат достатъчно свободно. 

Изключителна чест за бургаската опера е и работата с изтъкнатия сценограф Иван Токаджиев по декорите на сцената. Художникът, известен със стила си, напомнящ този на сюрреалиста Салвадор Дали, е изключително популярен с изложбите си в Германия. Изкуството му е познато сред ценителите и в Австрия, Франция, Испания и др. 

 

Коментари

култура ...


региони ...


различно ...